Rast inflácie v EU

Prvý deň obchodného týždňa sa niesol v negatívnom duchu. Rast napätia na trhoch spôsobený vyostrením obchodnej vojny dnes ovplyvnil trhy na celom svete. O turbulencie sa postarali predstavitelia čínskej vlády, ktorí sa vyjadrili, že pokiaľ USA budú aj naďalej hroziť dodatočnými clami, obchodné rozhovory medzi USA a Čínou sa neuskutočnia. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Nikkei +0,82 %, Hang Seng Index -1,62 %, CSI 300 +3,03 %.

Európske trhy prekvapil guvernér ECB Mário Draghi, ktorý očakáva významnejší nárast inflácie. Táto situácia by rozviazala ruky ECB a vytvorila by priestor na dlho očakávané reštriktívne opatrenia monetárnej politiky. Táto situácia je negatívna pre európske akciové trhy, pretože sa predraží financovanie európsky spoločností a utlmí sa spotreba. Európske spoločná mena na tieto vyjadrenia zaznamenala nárast hodnoty, naopak európske dlhopisy klesali. Z Nemecka sme videli index podnikateľského prostredia, ktorý skončil mierne pod očakávaniami na úrovni 103,7 bodov. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 -0,59 %, CAC 40 -0,33 %, DAX -0,64 %.

Z Kanady boli zverejnené veľkoobchodné tržby za júl, ktoré zaznamenali nárast o 1,5%, čo prekonalo očakávania na úrovni 0,5%. V USA sa postaral o negatívnu situácia na trhoch námestník amerického ministra spravodlivosti Rod Rosenstein, ktorý sa dnes rozhodol odstúpiť z funkcie. Výrobný index dalaského Fedu  zaznamenal pokles na úroveň 28,1 bodov, pričom sa očakávala úroveň 31,4 bodov. Výnosy na amerických dlhopisoch aj naďalej rastú, aukcia 3 mesačných pokladničných poukážok sa vypredala za 2,18%, 6 mesačných za 2,32%. OPEC sa vyjadril, že nebude výrazne navyšovať produkciu ropy, na čo sa cena ropy brent dostala nad úroveň 80 dolárov za barel.  Americké akciové indexy ukončili obchodovanie nasledovne: DJIA -0,68 %, S&P500 -0,35 %, NASDAQ +0,08 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy