Blockchain je super, ale nie na všetko. Zatiaľ

, lindak Foto:getty images

Blockchain je výsledkom dlhodobého evolučného procesu okolo kryptografie, ktorý dal odpoveď na niekoľko dovtedy nezodpovedaných otázok. Problémom je, že v poslednom čase sa nadobudol dojem, že blockchain je na všetko a môžeme s ním všetko decentralizovať.

Kryptomeny posledné obdobie vyzerajú ako akcie Tesly, veľké množstvo tweetov a správ a následný prepad ceny. Aj keď v prípade krypta sa nedá presne špecifikovať čo je za tým, keďže niektoré burzy svoj denný objem obchodov manipulujú a k tomu veľký podiel napr. bitcoinu sa obchoduje mimo tradičných trhovo, teda OTC (over the counter). Napriek tomu to treba vnímať pozitívne, hype opadol, a to oprávnene. Svoje hovoria aj čísla z Googlu, vyhľadávania spojené s kryptomenami klesli o viac ako 70% od začiatku roka.

Za povšimnutie stojí aj personálna stránka kryptosveta, ktorá sa hlavne v čase boomu značne rozrástla. Na Linkedine je množstvo krypto expertov, ktorí sú niekedy doslova odborníci na všetko. Z toho dôvodu vzniká aj v oblasti kryptomien pocit, že blockchain ako nová technológia môže byť použitá na všetko. A to od platobných systémov cez katastre, manažment zásob, databázy vo verejnej správe, po prostitútky na blockchaine.

Samozrejme blockchain je výsledkom dlhodobého evolučného procesu okolo kryptografie, ktorým sa vyriešilo niekoľko dovtedy nevyriešených problémov. Problémom je, že v poslednom čase sa nadobudol dojem, že blockchain je na všetko a môžeme s ním všetko decentralizovať. Celkovo sa v tejto otázke delia skupiny na dve časti, jedni čo tvrdia, že je to určite možné a druhí, ktorí tvrdia, že je to nemožné a blockchain je len drahou databázou.

Samozrejme oba tábory si nájdu adekvátne argumenty, my môžeme spomenúť za protistranu napríklad Honduras, ktorý po troch rokoch upustil od myšlienky previesť kataster nehnuteľností na blockchain. Podobne aj Sierra Leone, kde si každý myslel, že voľby prebehli na blockchaine, avšak nakoniec sa ukázalo, že nie. Rovnako aj kanadská centrálna banka spolu s organizáciou R3 dospela v rámci projektu Jasper k záveru, že blockchain nie je vhodný na použitie v rámci jej interného platobného systému.

Z môjho pohľadu je pravda niekde v strede. Na jednej strane v súčasnosti je to určite nemožné, bitcoin, ako najsilnejšia sieť dneška je napriek svojim výhodám stále pomalá s množstvom chýb, ktoré sa len riešia a má pred sebou ešte množstvo inovácií, ktoré potrebujú určitý čas kým budú doklepnuté do konca a implementované. Na strane druhej mám za to, že súčasné obmedzenia nebránia inovácii v budúcnosti, ktoré by hranice opäť mohli posunúť.

Samozrejme treba vnímať vyjadrenia firiem, vlád a finančných inštitúcií s rezervou, keď oznamujú svoje ambiciózne plány ako niečo vyriešia prostredníctvom blockchainu. Napriek tomu je to dobrým signálom, čím viac ľudí je do takýchto projektov zapojených a viac peňazí je investovaných, tým lepšie. Zvyšuje sa tým pravdepodobnosť na nájdenie riešenia ich konkrétneho problému.  A keď nie, tak zistia, že sa to dá lacnejšie prostredníctvom súčasných riešení. Všetko je v konečnom dôsledku prípade trhu o výnosoch a nákladoch a konečnom zisku, ktorý tá-ktorá podnikateľská činnosť prinesie.

Autorom je Martin Lindák, analytik Pro Partners Holding

Súvisiace články

Aktuálne správy