Alibaba využije Mir

, CNBC Foto: SITA/AP

Čínsky obchodný gigant Alibaba podpísal v utorok nové strategické partnerstvo s viacerými ruskými firmami, spoločne vytvoria novú platformu elektronického obchodu s využitím ruského platobného systému.

Dohodu podpísal štátny investičný fond Ruska, ruský priamy investičný fond (RDIF), mobilný operátor MegaFon a internetová skupine Mail.ru. Partnerstvo je zamerané na integráciu kľúčových spotrebiteľských internetových a e-komerčných platforiem Ruska. Cieľom je vytvoriť pre zákazníkov jedinú miesto na komunikáciu, socializáciu, nakupovanie a hranie hier, a to všetko v rámci toho istého on-line ekosystému. Financial Times minulý týždeň spoločnú firmu opísal ako digitálnu verziu čínskej iniciatívy Hodvábna cesta.

"Spoločne budú strany vkladať nový kapitál, strategické aktíva, využijú vedúce postavenie, zdroje a odborné znalosti, aby vytvorili bezkonkurenčnú hodnotu pre obchodníkov, spotrebiteľov a užívateľov internetu v Rusku a Spoločenstvo nezávislých štátov," uvádza sa v tlačovej správe.

Pre Alibabu ide o nový trh, internetová platforma by v Rusku oslovila 100 miliónov používateľov internetovej siete mail.ru. Alibaba odovzdá kontrolu nad svojim ruským podnikaním, čínska firma bude vlastniť 48 percent AliExpress Russia, pričom ruské subjekty budú mať 52 percent.

Dohoda, ktorá by sa podľa očakávaní mala formálne uviesť do života v prvom štvrťroku roku 2019, bude využívať ruský platobný systém známy ako Mir. Ten bol vyvinutý koncom roka 2014 po uložení západných sankcií voči Rusku za anexiu Krymu a jeho údajnú úlohu pri destabilizácii východnej Ukrajiny. Mir sa používa v Rusku spolu s medzinárodnými platobnými systémami, ako sú Visa a MasterCard.

Súvisiace články

Aktuálne správy