Najviac sa zadlžujú tridsiatnici

, Poštová banka Foto: getty images

Z vekovej štruktúry žiadateľov o spotrebný úver v Poštovej banke vyplýva, že najviac sa zadlžujú tridsiatnici. V priemere si za posledný rok požičali 9 809 eur. Len o 29 eur menší úver si brali v rovnakom období štyridsiatnici. Najmenej si požičiavali seniori v dôchodkovom veku, čo taktiež súvisí s ich príjmom.

Slováci si veria, čo môže súvisieť aj so situáciou na trhu práce. Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v nich vzbudzuje istotu v kontinuite zamestnania. Aj vďaka tomu si vlani požičali v priemere o 1 431 eur viac ako v roku 2016, konkrétne 8 456 eur. V prebiehajúcom roku 2018 dosiahla priemerná výška spotrebného úveru 7 745 eur, pričom jesenné a zimné mesiace môžu túto sumu vytlačiť ešte smerom hore.

Obyvateľ bratislavského kraja si v poslednom roku od Poštovej banky v priemere požičal 11 284 eur, v košickom kraji to bolo priemerne iba 7 107 eur – teda najmenej zo všetkých Slovákov.  Dôvodom tejto nerovnováhy sú vyššie príjmy v hlavnom meste.  „Pri poskytovaní úveru však banka neposudzuje iba výšku platu, ale aj celkovú zadlženosť klienta,“ konštatuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Bratislavčania sa líšia od ostatných Slovákov aj v tom, kedy si berú najvyššie pôžičky. Kým v Trnave, Trenčíne, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach sa zadlžujú najviac v decembri, v prípade Nitry v novembri, v bratislavskom kraji to bol január.  „Dôvodom takéhoto správania sú pravdepodobne vianočné nákupy. V prípade Bratislavy, ktorá má blízko do Rakúska, môžu byť príčinou tamojšie novoročné výpredaje,“ vysvetľuje Lýdia Žáčková.

Súvisiace články

Aktuálne správy