Facebook chce vidieť váš bankový účet

, WSJ;QZ Foto: SITA/AP

Sociálna sieť sa obrátila na niekoľko významných amerických bánk, aby umožnili prístup ich zákazníkov na svoj účet alebo získať upozornenia na podvody cez službu Messenger. Ako napísal The Wall Street Journal, znamenalo by to, že podrobné informácie o zákazníkoch, vrátane nákupov, budú zdieľané s technologickou platformou.

Počas uplynulého roka, práve keď FB čelil kritike kvôli ochrane súkromia, firma požiadala banky, ako JPMorgan Chase a Citigroup, aby rozbehli rokovania o možnej spolupráci. Veľké americké banky váhali a mali obavy zo zdieľania údajov o zákazníkoch s Facebookom. V iných krajinách však takéto pochybnosti nemali. V Singapure už spoločnosť Citigroup ponúka cez Messenger napríklad kontrolu zostatku na účte. Juhoafrická banka nedávno predstavila funkciu, ktorá umožňuje používateľom skontrolovať ich zostatok na účte cez WhatsApp, ktorý vlastní spoločnosť Facebook.

"Facebook bankám oznámil, že dodatočné informácie o zákazníkoch by mohli byť použité na ponúkanie služieb, ktoré by mohli lákať používateľov, aby trávili viac času v službe Messenger," napísal WSJ. Facebook sa ale voči tomu ohradil a poukázal na to, že už v USA ponúka podobné služby prostredníctvom PayPal a American Express, ktoré v skutočnosti dokážu sledovať čo zákazníci nakupujú a umožňujú imskontrolovať zostatok na účte. Facebook tvrdí, že "dôležitou súčasťou" týchto partnerstiev je udržať "informácie o ľuďoch v bezpečí". Keď je však platforma založená na zhromažďovaní údajov o používateľoch a ich využívaní na reklamné účely, otázka zneužívania osobných údajov je asi na mieste. Hlavne ak má za sebou škandál typu Cambridge Analytica.

"Článok WSJ nesprávne naznačuje, že sa aktívne obraciame na spoločnosti poskytujúce finančné služby so žiadosťou o zdieľanie údajov o finančných transakciách – to nie je pravda. Podobne ako mnohé komerčné on-line spoločnosti, spolupracujeme s bankami a spoločnosťami z oblasti kreditných kariet, aby sme ponúkli služby, ako je zákaznícky chat alebo správa účtov," uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

"Pripojenie k účtom", ako to nazýva Facebook, umožňuje používateľom sledovať transakcie, zostatky v aplikácii Messenger, ide o voliteľnú funkciu. Hovorca Facebooku ubezpečoval, že firma nepoužije údaje na nič iné, ako napríklad na reklamu, výhradne by boli použité pre Messenger. Avšak finančné informácie by museli prechádzať cez servery spoločnosti Facebook, čo spoločnosť potvrdila.

Odvetvie finančných služieb sa obáva konkurencie zo strany technologických firiem, ktoré stále zavádzajú nové spôsoby platieb prostredníctvom svojich platforiem. Generálny riaditeľ Barclays Jes Staley povedal, že banky majú pravdepodobne "najbohatší databázu údajov" zo všetkých sektorov a mali by sa naučiť, ako ich využiť, aby okresali ambície Silicon Valley. Ak platformy ako Facebook získajú kontrolu nad platobnými systémami, budú vedieť "všetko, čo robíte," povedal Robert Kapito z BlackRock.

Súvisiace články

Aktuálne správy