Tesla chce v Európe postaviť svoju Gigafactory

Tesla chce v postaviť svoj prvý veľký európsky závod, rokuje preto s úradmi v Nemecku a Holandsku, uviedol v pondelok Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na zdroje, ktoré sa zúčastňujú rokovaní.

Americký výrobca elektromobilov predbežne diskutoval s dvomi nemeckými štátmi, ktoré majú záujem o európsku Gigafactory, kde by Tesla pod jednou strechou vyrábala autá aj ich batérie, uviedol WSJ. Podľa WSJ sú rokovania v počiatočnej fáze a dohoda nie je istá. "Možno dáva zmysel nemecko-francúzska hranica blízkosti krajín Beneluxu," napísal Musk na twitteri. Automobilka už v tejto oblasti má strojársku divíziu v meste Prüm.

V Holandsku má Tesla európsku centrálu vrátane zariadení, kde dokončuje vozidlá montované v Kalifornii pre trhy európskych krajín. Šéf Tesly Elon Musk v júni povedal, že miestom pre prvú európsku Gigafactory by malo byť podľa neho Nemecko. Firma tento mesiac uviedla, že plánuje postaviť prvý zahraničný závod v Číne.

V súčasnosti Tesla vyrába väčšinu svojich vozidiel vo svojej kalifornskej továrni vo Fremonte a batérie v Nevade pri meste Reno. Posilniť chce svoju pozíciu v Číne a Európe, ktoré sú dvoma najväčšími trhmi automobilov na elektrický pohon.

Súvisiace články

Aktuálne správy