Čo hovoria lídri na kryptomeny

, lindak Foto: getty images;SITA/AP

Kryptomeny zažívajú neľahké časy, preto sa oplatí radšej nespomínať cenu a radšej sa venovať pozadiu za kryptomenami. V tomto článku sa pozrieme na to ako vnímajú kryptomeny poprední lídri vo svete. Presnejšie sa pozrieme na USA, Európu a Áziu.

Spoločným znakom všetkých je, že by chceli si zobrať to zaujímavé z kryptomien, a teda blockchain. A naopak token ako bitcoin alebo iné krypto nechať tak, keďže to je to čo vytvára problémy. Samozrejme, tak kryptomeny nefungujú a nie je možné blockchain od tokenu oddeliť a kým na to prídu, musia niečo robiť so súčasným systémom, kde kryptomeny fungujú v spojení blockchainu a tokenu.

Na západe je jednoznačne človekom s najväčším vplyvom Donald Trump. Donald Trump sa priamo k bitcoinu a kryptomenám zatiaľ nevyjadril a skôr sa citujú jeho najbližší poradcovia, ktorí sa ku kryptomenám niekedy vyjadrili. Postoje poradcov sa rôznia. Na jednej strane sú to tradičné vyjadrenia o oddelení tokenov a blockchainu a na strane druhej, že je to niečo čo ohrozuje národnú bezpečnosť, tým, že sa to odkláňa od akejkoľvek kontroly a pre používateľov to prináša vyššiu mieru slobody. Samotný biely dom vypustil vyjadrenie, že kryptomeny sú niečo čo Donald Trump so záujmom sleduje. Od samotného prezidenta, ktorý je naklonený znižovaniu daní, by sa očakával pozitívny prístup voči regulácii kryptomien. Napriek tomu konanie komisií ako SEC či CFTC tomu zatiaľ skôr nenasvedčuje.

V Európe rovnako zatiaľ nie je nejaká výraznejšia regulácia, ktorá by existovala na poli EÚ celoplošne. Po minuloročnom boome sa vyjadrenia skôr niesli v rovine varovaní pred stratou investovaných peňazí. Zhoda v ďalšom smerovaní sa očakávala začiatkom roka na summite G20 v Argentíne, avšak tá neprišla. Lídri sa zhodli, že kryptomeny ešte netvoria podstatnú časť finančného trhu a zatiaľ ich budú len z diaľky sledovať. Naopak, v priebehu roka vznikajú dobre mienené iniciatívy jednotlivo. Napríklad Malta navrhla reguláciu, ktorá je voči kryptomenám veľmi štedrá, aj preto sem presúva podnikanie burza Binance. Rovnako v Spojenom kráľovstve by malo ísť niekoľko miliónov libier na výskum v oblasti „digitálnych mien.“ V minulosti ešte pred boomom sa rovnako ešte vtedajší francúzsky minister financií Emmanuel Macron nechal vyfotiť s hardvérovou peňaženkou Ledger a v tom čase rovnako navrhol legislatívu, ktorá by umožnila použiť blockchain na finančných trhoch.

V Ázii je situácia zmiešaná. Na jednej strane je tu Čína, ktorá zakázala v princípe všetko spojené s kryptom (čo nie je napojené na čínsku vládu), či už ICO alebo burzy. Samozrejme s kryptomenami sa tam obchoduje naďalej, avšak v stíšenom režime. V trocha podobnom duchu sa nesie aj regulácia v Južnej Kórei, kde ICO zakázali úplne a rovnako zakázali anonymné obchody na burzách. Napriek tomu je to výrazne lepší postoj ako v Číne, keďže krypto-biznisu umožnili naďalej fungovať, avšak v určitých obmedzeniach. V Japonsku je postoj ešte lepší, pretože uznali kryptomeny za meny a umožnili podnikateľom a bankám narábať s kryptomenami, samozrejme v určitom regulačnom rámci.

Z môjho pohľadu bude kľúčovou udalosťou to, keď väčšina kľúčových predstaviteľov identifikuje ekonomiku okolo kryptomien ako dostatočne veľkú na to, aby ovplyvňovala svetovú ekonomiku. Z môjho pohľadu regulácia určite príde, avšak dôležité je kedy. Čím neskôr tým lepšie. Dôvodom je to, že všetko podnikanie s kryptomenami bude môcť naďalej rásť, až kým príde do bodu, kedy bude pre štáty nemožné, aby podnikanie okolo kryptomien úplne zabili.

Autorom je Martin Lindák, analytik Pro Partners Holding

Súvisiace články

Aktuálne správy