Dôvera v českú ekonomiku v júni vzrástla

Súhrnný indikátor nálady v ekonomike krajiny v porovnaní s májom stúpol o 0,8 bodu na úroveň 100 bodov.

Dôvera v českú ekonomiku sa v júni medzimesačne zvýšila. Súhrnný indikátor nálady v porovnaní s májom stúpol o 0,8 bodu a dosiahol hodnotu 100 bodov. Index podnikateľskej dôvery vzrástol o 1,2 bodu na 97,4 bodu. Ukazovateľ nálady spotrebiteľov sa však v porovnaní s májom zhoršil, a to o 0,8 bodu na 113 bodov. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Zvýšila sa dôvera v českom priemysle, stavebníctve a v službách, ale mierne sa zhoršila nálada v obchode. Indikátor dôvery v priemysle stúpol o 1,8 bodu na 96,8 bodu. Podnikatelia v tomto sektore totiž očakávajú v najbližších troch mesiacoch zrýchlenie rastu výroby. Indikátor nálady v stavebníctve posilnil o 0,5 percenta na 97,1 bodu, keďže predstavitelia stavebných firiem v nasledujúcich troch mesiacoch tiež predpokladajú rýchlejší rast stavebnej činnosti.

V českom sektore služieb vrátane bankového sektora sa nálada v júni tiež zlepšila. Index, ktorý ju odzrkadľuje, posilnil o 0,7 bodu na 97,9 bodu. V tomto odvetví sa mierne zhoršili očakávania na obdobie najbližších troch mesiacov, ale zlepšilo sa hodnotenie súčasného dopytu po službách. Dôvera v českom obchode v júni oslabila. Indikátor nálady klesol o 0,2 bodu na 97,9 bodu, keďže celková ekonomická situácia sa podľa obchodníkov takmer nezmenila.

Súvisiace články

Aktuálne správy