Extrémne ceny: Bitcoin bol premyslene manipulovaný

, ČTK;CNBC Foto: Bitfinex;TASR/AP

Za polovicu rastu ceny Bitcoinu a ďalších digitálnych mien v minulom roku stoja sústredené cenové manipulácie a nie dopyte investorov. K tomuto záveru dospel profesor Texaskej univerzity John Griffin a potvrdil tak podozrenie, o ktorom sa hovorilo už v čase boomu na trhu kryptomien.

Celý rad odborníkov už vlani vyjadril obavy, že ceny digitálnych mien rástli prinajmenšom z časti vďaka aktivitám Bitfinexu, jednej z najväčších a najmenej regulovaných kryptobúrz. Profesor John Griffin sledoval tok digitálnych tokenov, ktoré prichádzali a odchádzali z Bitfinexu a objavil niekoľko zreteľných modelov, ktoré naznačujú, že niekomu či niektorým ľuďom sa na burze podarilo dosiahnuť zvýšenie cien tých mien, ktoré na iných burzách oslabovali, píše americký New York Times.

K manipulácii využili kryptomenu tether, ktorá bola vytvorená a predávaná vlastníkmi Bitfinexu na účel skupovania iných digitálnych mien. Predstavitelia burzy v minulosti manipulácie popierali a teraz na žiadosť o vyjadrenie nereagovali.

Autori materiálu ale nemajú podklady, ktoré by dokázali, že burza Bitfinex o manipulácii s cenami vedela alebo za ne bola priamo zodpovedná. Vedci sa museli spoľahnúť na milióny záznamov o transakciách zachytených technológiou blockchain, čo je šifrovaná databáza transakcií s kryptomenami. Zo sledovania toku tether zistili, že cena Bitcoinu stúpala v hodinách bezprostredne potom, čo tether prúdil do niekoľkých ďalších búrz, napospol tam, kde cena klesala.

Maroš Khul z fintechovej spoločnosti Platon Finance s výrokom vedcov ale polemizuje. "Tokeny prichádzali a odchádzali aj napriek tomu, že hodnota Bitcoinu sa v rovnakom čase začala prepadať. Väčšina – 60 percent – Bitcoinu sa navyše obchodovala v amerických dolároch," dodal. Tieto toky sa na celkovom upevnení Bitcoinu podľa neho podieľajú minimálne polovicou.

Ešte rýchlejšie ako Bitcoin sa v spomínaných obdobiach zvyšovali vďaka nákupom za tether ceny ďalších kryptomien ako ethereum a zcash. Táto prax skončila, keď Bitfinex tento rok prestal nové tokery tether vydávať.

Odborníci, ktorých denník vyzval na posúdenie štúdie, sa zhodujú v tom, že pôsobí vierohodne, avšak úplné pochopenie štruktúr si vyžaduje ďalšie analýzy.

Bitcoin je dnes takmer na tretine svojho rekordu dosiahnutého vlani v decembri. "Sú tu veci, ktoré by mali v súvislosti s akciovým trhom vyvolávať znepokojenie, ako sú rozvíjajúce sa trhy a iné problémy, ale nemyslím si, že by bitcoin bol jednou z nich," uviedol Matt Maley, stratég  Miller Tabak, pre televíziu CNBC. Maley chápe strach investorov, prudký nárast a prudký pokles cien bitcoinu pripomínajú nafukovanie dot-com bubliny a jej následné prasknutie v deväťdesiatych rokoch, hovorí ale, že rozdiel je teraz v šírke investície.

"Všetci s obdivom rozprávali o veciach, ktoré sa nachádzali v bublinách, ale všetci vlastnili len technologické akcie. Zdá sa, že všetci vlastnia niektoré technologické akcie, či už ide o individuálne mená alebo cez podielové fondy." povedal Maley. „V ​​súčasnosti, keď sa nafukuje bitcoinová bublina, veľa ľudí ich nenakupuje.“

Korelácia medzi bitcoinom a akciami sa od mája začala rozchádzať. Predtým boli pohyby cien pevné. Keď kryptomena v decembri dosiahla rekord, index S & P 500 hlásil rekord o mesiac neskôr. Keďže došlo k výpredajom na akciovom trhu, vo februári a marci, malo to podobný scenár.

Bitcoin "prilákal veľa špekulatívneho kapitálu a tento kapitál sa míňa. Budeme svedkami ďalšej divergencie medzi cenou bitcoinu a cenou akcií, ktoré rastú,“ myslí si Boris Schlossberg, forexový stratég v BK Asset Management. Ich rozdielny pohyb by sa mohlo zrýchliť, ak sa bitcoin dosiahne kritickú úroveň podpory, dodáva Schlossberg. "Oblasť s hodnotou  okolo 5000 dolárov je kritická, ak kryptomena klesne pod túto úroveň, myslím si, že uvidíme nútenú likvidáciu zo všetkých strán," povedal.

Cena 5000 dolárov za bitcoin je 23 % ceny akú má dnes. 5000 dolárov by znamenalo štvrtinu jeho maximálnej výšky.

Súvisiace články

Aktuálne správy