Bitcoin ako nový ukazovateľ strachu

, CNBC Foto: TASR/AP

Zmena cien bitcoinov a iných kryptomien sú dobrým ukazovateľom volatility na trhu. A rovnako dobrým indexom strachu ako VIX.

Index volatility CBOE, alebo VIX využívajúci pohyb indexu S&P 500, je dlhodobým ukazovateľom volatility a strachu na trhu. "Existuje obrovská korelácia medzi VIX a bitcoinom pred 30 obchodnými dňami," hovorí Brian Stutland z Equity Armor Investments. Podľa neho kryptomeny dokážu predpovedať, ako sa bude ďalej trh hýbať. "Bitcoin sa stáva novým VIX, ktorý má v bankovom sektore pomôcť predísť kreditnému riziku."  Stutland argumentuje že kryptomeny predstavujú stále neregulovaný spôsob na prevod kapitálu pre investorov. "Bitcoin je spôsob, ako môžu investori presunúť svoje peniaze z bilancií bánk a do vlastných peňaženiek. V podstate si uložiť svoje peniaze pod vankúš vo forme virtuálnej meny. Keďže úverové riziko stúpa, prejavuje sa to vyššou volatilitou na trhu," povedal.

VIX vystrelil na vrchol v utorok zo svojho piatkového minima. Trh prežil ďalší turbulentný deň v utorok. Cena Bitcoinu sa hýbe okolo 7 500 USD čo je prepad z približne 9 000 dolárov pred mesiacom alebo nárast z okolo 5 000 USD, za čo sa obchodoval 5. mája.

"Pravdepodobnosť, že investori budú opatrnejší, sa zvyšuje so zvyšujúcim sa kreditným rizikom bánk. A pri raste kreditného rizika sa zvyšuje volatilita na trhoch," vysvetľuje Stutland.

Súvisiace články

Aktuálne správy