C. Malmströmová bude s W. Rossom rokovať o clách

Brusel 29. mája (TASR) — Najvyššia obchodná predstaviteľka Európskej únie (EÚ), eurokomisárka Cecilia Malmströmová, sa v stredu (30.5.) stretne s americkým ministrom obchodu Wilburom Rossom v Paríži v snahe zabezpečiť pre Úniu výnimku na clá na dovoz ocele a hliníka do USA.
Malmströmová bude vyvíjať tlak na Rossa, v snahe dosiahnuť trvalú výnimku na tieto clá. V piatok 1. júna totiž vyprší dočasné oslobodenie 28-členného európskeho bloku od 25-% sadzby na dovoz ocele a 10-% na hliník.
Eurokomisárka sa v stredu stretne aj s americkým obchodným zástupcom Robertom Lighthizerom, aby diskutovali o celosvetovej obchodnej agende. Vo štvrtok (31.5.) sa k nim pripojí japonský minister priemyslu Hirošige Seko, aby spoločne podporili tlak zameraný na nekalé praktiky Číny.
Tieto stretnutia po mesiacoch neistoty sa uskutočnia na okraj schôdze ministrov členských štátov Organizácie pre spoluprácu a hospodársky rozvoj (OECD) v Paríži. Diskusia OECD sa sústredí na „stav a vyhliadky multilateralizmu“ v čase, keď americký prezident Donald Trump razí politiku uprednostňovania Ameriky.

Súvisiace články

Aktuálne správy