Bank of America: Ropa sa môže dostať na 100 dolárov

, businessinsider Foto:getty images;SITA/AP

Stratégovia banky Bank of America Merrill Lynch vidia riziko, že ropa Brent sa v budúcom roku vráti na 100 dolárov za barel. Brent sa naposledy dotkol tejto úrovne v septembri 2014.

"Stručne povedané, mikrovýhľady na trh s ropou zostávajú pozitívne, pokiaľ celosvetový dopyt nebude trpieť pokračujúcimi hrozbami obchodných vojen a politickou neistotou," uviedli v poznámke stratégovia.

 

Naposledy medzinárodná referenčná hodnota ropy Brent dosiahla úroveň 100 dolárov v septembri 2014. Bolo to v čase, keď ešte  nikto nevedel, že nadmerné zásoby spôsobia najväčší prepad cien a zlikviduje niekoľko ropných vrtov a odrazí sa na exportnej ekonomike viacerých krajín.

Tím komoditných stratégov pod vedením Francisco Blancha predpovedá, že Brent v priemere za tento rok stúpne na 70 dolárov za barel a v budúcom roku v priemere na 75 dolárov za barel. "Naša cieľová cena Brentu za druhý kvartál roka 2019 je na hodnote 90 dolárov za barel, zároveň vidíme riziko, že cena budúci rok dosiahne 100 USD za barel. Obávame sa však, že táto dynamika trhu by sa mohla odvíjať aj v kratšom časovom horizonte," cituje Blancha businessinsider.

Stratégia tejto prognózy sa opiera o silnejší celosvetový hospodársky rast, ktorý by mal zvýšiť spotrebu ropy. Blanch predpovedá rast dopytu o 1,5 milióna barelov denne v roku 2018 a reviduje svoju prognózu z roku 2019 o 100 000 až na 1,4 milióna v roku 2019. Zároveň geopolitické otázky by sa mohli podpísať pod export. Blanch očakáva, že iránsky vývoz ropy sa v najbližších mesiacoch nezmení, pretože venezuelská produkcia naďalej klesá v dôsledku ekonomických problémov krajiny.

Brent a WRI dosiahli tento týždeň trojročné maximá po tom, ako prezident Donald Trump oznámil plány stiahnuť USA z iránskej jadrovej dohody.

Navyše OPEC (okrem Nigérie a Líbye) úzko spolupracuje s Ruskom na implementácii limitov. Ich počiatočnú dohodu si vyžiadala nadmerná ponuka ropy, ktorá spôsobila nižšie ceny. Aj keď Blanch očakáva, že sa od budúceho roka dohodnú, vyššia produkcia nebude stačiť na to, aby sa zabránilo poklesu zásob.

Severoamerickí ťažiari ičtí môžu tiež znížiť produkciu podľa potreby. Podľa Blancha sú niektoré časti ropného dodávateľského reťazca pod tlakom. "Keďže v priebehu nasledujúcich 18 mesiacov sa zásoby rýchlo znížia, očakávame pokračujúci tlak v roku 2019 na cenu smerom hore, v priemere 75 USD za barel Brentu oproti 70 USD za barel v tomto roku.“

Stodolárová hranica by mohla poskytnúť ďalšiu podporu pre energetické akcie. Vyššie ceny ropy už v poslednom mesiaci posunuli energetický sektor v indexe S& P 500 na vrchol, medziročne si tento sektor pripísal už takmer 6 %. "Silnejší dolár ale predstavuje riziko pre túto prognózu," povedal Blanch.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy