Emil Macho sa stal novým predsedom SPPK

Macho vo funkcii nahradil dlhoročného predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milana Semančíka.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) má nového predsedu. Stal sa ním Emil Macho, ktorý získal na 31. valnom zhromaždení SPPK v Nitre podporu nadpolovičnej väčšiny delegátov. Informovala o tom hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v tlačovej správe. Na čele najväčšej agropotravinárskej samosprávy bude Emil Macho počas najbližších troch rokov až do ďalších volieb. Macho je súčasným podpredsedom Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Trnave, vo volebnom období 2015 – 2018 bol členom Predstavenstva SPPK a zároveň je generálnym riaditeľom Agropodniku Trnava.

Nový predseda SPPK Emil Macho hovoril na valnom zhromaždení o prepojení súčasnej nepriaznivej spoločenskej a politickej atmosféry vyvolanej odkrývaním káuz o zneužívaní agrodotácií s novými výzvami, ktoré stoja pred komorou. „Sme na prahu prelomového obdobia. Žijeme v čase, keď musíme zabojovať o verejnú mienku. Dnešný slovenský aktívny poľnohospodár si musí zaslúžiť uznanie, že prežil. Namiesto toho sa nám dostáva opovrhnutie od spoločnosti. Neexistujú malí a veľkí, len tí, ktorí využívajú a zneužívajú systém a tí, ktorí vyrábajú potraviny s pridanou hodnotou,“ uviedol nový predseda SPPK Emil Macho.

Emil Macho za nové výzvy označil zvýšenie objemu finančných prostriedkov do odvetvia. Cieľom SPPK je štátna pomoc v roku 2019 v objeme 70 miliónov eur a jej efektívne prerozdelenie najmä pre citlivé komodity a živočíšnu výrobu. Prioritou je pre Macha aj prijatie národnej pozície v Spoločnej poľnohospodárskej politike po roku 2020 a dokumentu, národnej stratégie v agropotravinárstve. Nemenej podstatné budú podľa Macha aj zvýšenie sebestačnosti v základných komoditách, novela zákona o odpadoch, či riešenie neprimeraných podmienok v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny.

Delegáti si na valnom zhromaždení zvolili aj nových členov Predstavenstva SPPK, Dozornej rady SPPK a podpredsedov SPPK. Podpredsedom SPPK pre poľnohospodárstvo sa stal Miroslav Štefček (Poľnohospodárske družstvo Ludrová) a podpredsedom SPPK pre potravinárstvo Marián Šolty (Levické mliekarne, a.s.). Bývalý predseda SPPK Milan Semančík bude v novom volebnom období pôsobiť ako člen Predstavenstva SPPK.

Súvisiace články

Aktuálne správy