Dôvera nemeckých exportérov klesla

Exportné vyhliadky spracovateľského priemyslu sa dostali najnižšie od januára 2017, podľa inštitútu Ifo to vyjadruje obavy z rastúceho protekcionizmu v medzinárodnom obchode.

Dôvera medzi nemeckými exportérmi tento mesiac výrazne oslabila a dostala sa najnižšie od januára 2017. Index merajúci exportné vyhliadky spracovateľského priemyslu podľa údajov, ktoré zverejnil v pondelok inštitút Ifo, v marci klesol na 12,8 bodu z februárových 14,8 bodu. Dostal sa tak najnižšie od januára 2017, čo je podľa mníchovského inštitútu odrazom aktuálnej diskusie o protekcionistických opatreniach v medzinárodnom obchode.

Nedávno ohlásené americké clá na oceľ a hliník poškodili dôveru medzi producentmi a spracovateľmi kovov. Veľmi výrazne oslabili exportné očakávania výrobcov elektroniky. Celkovo má ale nemecký export pokračovať v raste, pričom v textilnom a odevnom priemysle optimizmus ešte posilnil.

Nemeckému hospodárstvu sa darí a vláda krajiny prognózuje, že hrubý domáci produkt v tomto roku posilní o 2,4 percenta. Panel ekonomických poradcov nemeckej vlády však minulý týždeň upozornil, že nedávno ohlásené americké clá na oceľ a hliník by mohli poškodiť ekonomický rast, ak vyvolajú obchodnú vojnu. „Špirála protekcionistických opatrení by mala jasne negatívne vplyvy na globálnu a nemeckú ekonomiku,“ upozornili poradcovia.

Súvisiace články

Aktuálne správy