Fidelity: Fed nemá v pláne predbiehať udalosti

, fidelity Foto: TASR/AP

Portfólio manažér spoločnosť Fidelity International pre dlhopisy, Tim Foster, komentuje včerajšie zasadnutie komisie FOMC a jej rozhodnutie zvýšiť sadzby o štvrtinu percentuálneho bodu.

Marcové zasadnutie komisie Fedu zvýšením sadzby o 25 bázických bodov nesklamalo očakávania. Pozornosť sa však viac ako na samotné zvýšenie koncentrovala na prognózu Fedu na zvyšok roka. Komisia nezmenila svoje očakávanie, že tento rok dôjde celkovo k trom zvýšeniam. Pre rok 2019 ale jedno zvyšovanie pridala.

Tento výsledok je pozoruhodný z toho dôvodu, že zohľadňuje už aktuálne ekonomické dáta, a to nižšiu nezamestnanosť, rýchlejší rast ekonomiky, a to bez zjavného zrýchlenia inflácie.

Odkaz komisie teda hovorí, že ekonomické výsledky ešte stále nie sú dostatočne presvedčivé, aby Fed proces rastu sadzieb zrýchlil. Ekonomika sa kryštalizuje. Vzťah medzi ponukou a dopytom na trhu práce je viac menej stabilný a produktivita sa zvyšuje. Inflácia teda zostáva pod kontrolou.

Včerajšie zasadnutie vzbudzuje nádej, že Fed sa odkloní od prístupu založeného na striktných dátach, ktorý presadzovala predchádzajúca predsedníčka centrálnej banky, Janet Yellen. Odhodlanie centrálnej banky kráčať po stanovenej ceste pravdepodobne už čoskoro otestuje reálna ekonomika, ako aj finančné trhy.

Svoj názor k zasadnutiu Fedu vyjadruje aj Multi Asset Portfólio Manager Fidelity international, Nick Peters:

Členovia komisie FOMC za zvýšenie o 0,25 percenta hlasovali jednohlasne. Všetci pozorovatelia takýto výsledok očakávali, no za zmienku stojí prognóza budúceho vývoja.

Pri pohľade na rok 2019 a 2020 vidíme posun konsenzu smerom o jedno zvýšenie nahor, čo znamená, že Fed zmení svoje politiku na oveľa viac reštriktívnejšiu ako dnes. Jeho dlhodobý výhľad sa tým zásadne zmenil poprvýkrát od obratu uvoľnenej politiky na sprísnenú. Malo by to vplyv tak na cenu peňazí, ako aj na ekonomický rast a investície.  

Šéf centrálnej banky Jerome Powell naznačuje, že bude postupovať opatrne. Na tlačovej konferencii bol veľmi zmierlivý. Náznaky rýchlejšieho sprísňovania, ktoré sme mohli vidieť v jeho minulých prejavoch, sa tak nenaplnili. Áno, prognóza hovorí v prospech rýchlejšieho zvyšovania sadzieb v budúcich rokoch, no zároveň nám nový predseda dáva najavo, že Fed nemá v pláne predbiehať udalosti.

Budeme preto ďalej sledovať vývoj ekonomiky. Konkrétne to, či sa nárast amerického vládneho deficitu a sprísňovanie menovej politiky prejaví rastom úrokov a nákladov na financovanie, a to či sa ekonomický rast Číny po ukončení jej porastových stimulov spomalí. Toto bude ovplyvňovať ekonomický výhľad a tým aj budúce kroky Fedu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy