Microsoft otvorí prvé dátové centrá na Blízkom východe

Americký softvérový gigant Microsoft otvorí prvé dátové centrá na Blízkom východe, v Abú Zabí a v Dubaji. Je to súčasť jeho stratégie rýchlej geografickej expanzie, ktorá má výrobcovi softvéru pomôcť získať dominantné postavenie v cloudovom biznise aj klientov internetového obchodu Amazon.com.
Microsoft tiež plánuje otvoriť dve cloudové úložiská vo Švajčiarsku, v regiónoch Ženevy a Zürichu. A ďalšie dve pridá v Nemecku, aj keď spoločnosť odmietla prezradiť, kde presne ich vybuduje, ani kedy ich otvorí.
Softvérový gigant so sídlom v Redmonde v štáte Washington už v januári avizoval, že zvýši výdavky na rozšírenie kapacity cloudových centier. Toto vyhlásenie nasledovalo po niekoľkých kvartáloch spomalenia investícií.
Microsoft, ktorého cloudová služba Azure pôsobí v 42 regiónoch, súperí s Amazon Web Services a pridáva nové dátové centrá. Obe spoločnosti sa totiž snažia budovať tieto centrá čo najbližšie k zákazníkom. To pomáha zrýchliť prenosy dát a vyhovuje miestnym zákonom a preferenciám pre ukladanie niektorých informácií v domovskej krajine klienta.
Amazon vlani v septembri oznámil, že v roku 2019 plánuje otvoriť cloudové dátové centrum v Bahrajne. Amazon je najväčším predajcom cloudových služieb, pričom jeho podiel na trhu je približne štyrikrát väčší ako podiel svetovej dvojky – Microsoftu. Napriek tomu divízia Microsoft Azure každý rok zhruba zdvojnásobí svoje tržby.

Súvisiace články

Aktuálne správy