Šéf Citigroup M. Corbat dostane o 48 % vyšší plat

Americká banka Citigroup zvýšila ročný plat svojho výkonného riaditeľa Michaela Corbata za minulý rok o 48 % na 23 miliónov USD (18,41 milióna eur). Dôvodom bol fakt, že banka vlani zarobila viac peňazí, no stále nedokázala splniť stanovené ciele.
Pred rokom banka znížila Corbatov ročný plat o 6 % na 15,5 milióna USD po tom, čo banka nesplnila finančné ciele a tretina akcionárov neschválila predchádzajúci plat. Po tomto hlasovaní banka zmenila mzdové plány, ktoré následne vlani v apríli schválilo 97 % akcionárov.
Akcie Citigroup v minulom roku stúpli o 25 % a zisk o 4 %. Corbat (57) je na čele banky, ktorá je podľa aktív štvrtou najväčšou v USA, od roku 2012.
Zvýšenie Corbatovho platu výrazne presahuje rast platov ostatných manažérov z Wall Street, ktorých príjmy rastú o 5 až 20 %. Napríklad výkonný riaditeľ najväčšej americkej banky JPMorgan Chase Jamie Dimon za minulý rok zarobil 29,5 milióna USD, čím si oproti roku 2016 prilepšil o 5,4 %. Plat Jamesa Gormana z Morgan Stanley sa zvýšil o 20 % na 27 miliónov USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy