Nie je euro príliš silné?

, nasdaq Foto: thinkstock

Zasadnutie ECB naplánované na tento týždeň by nemalo priniesť žiadnu zásadnejšiu zmenu v politike centrálnej banky. Euro sa v posledných týždňoch dostáva do centra pozornosti tvorcov menovej politiky a je takmer o 5 % nad očakávaním ECB v roku 2017.

Menový pár euro voči americkému doláru minulý týždeň začal padať, klesol o -0,16 % napriek tomu, že americká vláda musela riešiť shutdown. Zisky sa presunuli inde, EUR / AUD pridalo + 0,82 % a EUR / GBP získal + 0,78 %.

Decembrové zasadnutie Európskej centrálnej banky naznačilo určitý zámer ukončiť program QE skôr, než sa očakávalo. Predstavitelia ECB, viceprezident Vitor Constancio a guvernéri Francois Villeroy de Galhau a Ewald Nowotny naznačili, že trvalá silná pozícia vo výmennom kurze eura by sa mohla stať prekážkou v boji o obnovenie inflácie v strednodobom horizonte. Zdá sa, že to vedie k kľúčovej otázke, ktorá sa v tomto týždni objavuje v rámci rozhodovania o sadzbe ECB: bude nekontrolovaná sila spoločnej meny v roku 2018 vyvolávať zmenu tónu prezidenta Mario Draghiho?

Určite to možné je. Očakávaný kurz ECB na rok 2018 je EUR / USD  na úrovni 1,1700, čo znamená, že piatková uzávierka na úrovni 1,2214 sa blížila k cieľu na konci roka o + 5 % (1,2285). Nadchádzajúce stretnutie ECB bude bez nových ekonomických projekcií, tie sa očakávajú až v marci, preto nie je pravdepodobné, že vo štvrtok budeme svedkami formálneho posunu v politike ECB.

Namiesto toho bude predseda ECB Mario Draghi pravdepodobne upozorňovať účastníkov trhu na to, ako by sa mohlo silnejšie euro premietnuť do strednodobého inflačného cieľa. Podľa zatiaľ poslednej, decembrovej správy o eurozóne, je celková inflácia medziročne na úrovni 1,4 %. Nič nenaznačuje ďalší ostrý posun vyššie. Výmenný kurz by mohol vyvolať dezinflačné tlaky.

Trhové miery inflácie naďalej pokračujú v rastúcom trende, pri 5-ročnom swape, čo je jedna z preferovaných inflácií predsedu ECB Draghiho, minulý týždeň uzavrela na 1,765 % čo je najvyššia úroveň od 21. februára 2017. Euro zatiaľ nezasahuje do širšieho rastu inflačných očakávaní a kým sa ceny energií výraznejšie nehýbu, účastníci trhu odmietajú tvrdenie, že by silnejšie euro mohlo narobiť veľa problémov.

Vo všeobecnosti boli ekonomické údaje silné. Kompozitný index PMI v eurozóne za mesiac december ukázal, že dynamika rastu v eurozóne je najsilnejšia od januára 2011. Priemerná hodnota PMI výrobného sektora eurozóny zaznamenala na konci roka 2017svoj najvyššiu úroveň. Silné euro však problémom je, predbežné správy o PMI v januári, ktoré sa budú zverejňovať začiatkom februára, to potvrdia. Dá sa očakávať, že euro bude v dôsledku rozhodnutia o sadzbe ECB tento týždeň čeliť menšiemu poklesu, no nebude to výrazný pokles a ani dlhodobý.

ECB nervózne sleduje aj politický vývoj v mnohých krajinách. Stabilná koalícia v Nemecku spolu s pre trhy akceptovateľnou koalíciou v Taliansku by mohli časom ECB rozviazať ruky k otočeniu menových kohútov. Tento týždeň ale Draghi nebude chcieť nič naznačovať. Nerád by totiž naštartoval ďalšie zisky eura.

Draghi vie, ako komunikácia Fedu a následná reakcia trhu a posilnenie USD nakoniec viedli k odloženiu zvýšeniu sadzieb o niekoľko štvrťrokov. V situácii, keď jadrová inflácia je stále pod jedným percentom, Draghi nebude chcieť sprísňovať menové podmienky. Zvyšovanie sadzby v EMÚ by sa na stôl malo dostať najskôr v budúcom roku.

Autorom je Christopher Vecchio menový stratég DailyFX

Súvisiace články

Aktuálne správy