Proti prúdu: Britská libra by mohla tento rok dosiahnuť 1,40 dolára

, MarketWatch Foto: thinkstock

Držte sa libry aj po nedávnej rally v roku 2017 a aj keď neexistujú žiadne známky, že britská mena by to mohla zopakovať aj v tomto roku.

Tento kontrariánsky postoj zaujal Alan Higgins, hlavný investičný stratég spoločnosti Coutts & Co. v Londýne, banky, o ktorej je známe, že má medzi klientmi kráľovnú Alžbetu II. Higgins uviedol, že jeho postoj zostáva pozitívny voči libre aj v tomto roku, napriek pretrvávajúcim rokovaniam o Brexite. "Očakávame, že vláda Spojeného kráľovstva dosiahne dohodu o Brexite, a preto bude mať väčšiu dôveru v očiach domácich aj zámorských firiem, ktoré budú chcieť investovať. Navyše sa darí aj  globálnej ekonomike. Hoci  ekonomika Spojeného kráľovstva vykazuje slabý výkon, mohlo by sa to zvrátiť, keď sa trochu zväčší dôvera v ekonomiku tejto krajiny," povedal Higgins.

S blížiacim sa termínom Brexitu v marci 2019 banka stále viac verí, že Brusel a Londýn sa dohodnú na prechodnom období čo by znamenalo viac času pre diskusiu o obchodných podrobnostiach. "Firemný sektor mal averziu k riziku pri investíciách, čo je pochopiteľné. Vidí, že dátum rozchodu sa blíži a obáva sa, že rokovania nepovedú k žiadnej dohode. Naozaj si myslíme, že dohoda o prechodnom období je podstatná," povedal Higgins. "Pre libru by to bol ďalší veľký katalyzátor," dodal.

Takto pred rokom, v januári 2017 klesla britská libra na úroveň 1,2046 USD, čo je viac ako 30-ročné minimum v páre s americkým dolárom.

Prepad libry povzbudil Higginsa, aby sa na menu zameral s tým, že je lacná, ale nakoniec sa vráti k svojej bývalej sláve. Tento krok bol v tom čase veľmi kontrariánsky, väčšina stratégov od meny očakávala, že bude ďalej klesať a pravdepodobne dosiahne paritu s eurom a dolárom. Odvtedy libra posilnila o 15 % a obchodovala sa nad 1,38 dolára, čo je jej najvyššia úroveň od referenda o Brexite v júni 2016.

Zatiaľ čo väčšina prognóz na tento rok ukazuje na prepad libry, napríklad Morgan Stanley predpovedá úroveň 1,24 dolára do konca roka, Higgins zatiaľ profitovať zo svojho postoja nechce. Očakáva, že libra tento rok posilní na 1,40 USD.

Higgins očakáva, že najväčší profit libry bude voči euru. Spoločná mena posilnila po tom, čo sa objavili jastrabie hlasy z Európskej centrálnej banky. Tie vyvolali špekulácie, že do konca roku 2018 by sa mohol skončiť program kvantitatívneho uvoľňovania. Tento týždeň EURUSD posilnilo o 0,4249 % na trojročné maximum proti doláru.

"Myslíme si, že euro je mierne nadhodnotené a na týchto úrovniach má maximum. Dobrou správou je v tejto súvislosti s ocenenie euroekonomiky. V tomto scenári je pravdepodobný pokles eurodolára. Ale pár libry a dolára v tomto scenári zostáva pomerne stabilný," vysvetlil. V porovnaní s menou eurozóny Higgins očakáva, že libra tento rok posilní na 1,20 eura, čo predstavuje 6 % nárast voči súčasnej úrovni 1,13 eura.

"Pohyb späť na 1,20 eura by stále znamenal, že libra je podhodnotená. Keď si kúpite niečo, čo je podhodnotené, myslíme si, že libra takou je, môžete čakať pekné veci. Chvíľu to môže trvať, nie vždy sa to stane okamžite, ale tendencia je, že nastanú."
 

Súvisiace články

Aktuálne správy