Pomáhal Trump Rusom prať špinavé peniaze?

, ČTK Foto: SITA/AP

K praniu špinavých peňazí mohlo dôjsť, keď spoločnosť Trump Organisation, zastrešujúca obchody amerického prezidenta, predávala nehnuteľnosti ruským občanom. Naznačuje to výpoveď zakladateľa firmy Fusion GPS, ktorej prepis uverejnil výbor pre kontrolu činnosti tajných služieb americkej Snemovne reprezentantov.

Spoločnosť Trump Organization toto obvinenie odmietla a označila ho za nepodložené. Firma Fusion GPS sa počas kampane pred prezidentskými voľbami v USA podieľala na vypracovaní spisu o údajných prehreškoch a kompromitujúcich slabinách vtedajšieho kandidáta a súčasnej hlavy štátu Donalda Trumpa. Informovala o tom agentúre Reuters.

"Prepis (Simpsonovej výpovede) odhaľuje vážne podozrenie, že Trumpova organizácia mohla byť zapojená do prania peňazí s ruskými občanmi", uviedol člen Snemovne reprezentantov, demokrat Adam Schiff.
"(Simpson) neposkytol dôkazy a to pokladám v tejto veci za podstatné. Vyslovil podozrenie," povedal pre CNN ďalší demokratický zákonodarca Jim Hines.

Možné miešanie sa Ruska do amerických prezidentských volieb preverujú tri komory Kongresu. Kauzu nezávisle objasňuje aj osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorého poverilo ministerstvo spravodlivosti.

Moskva popiera, že by sa snažila americké voľba ovplyvniť. Simpson vo svojej výpovedi uviedol, že jeho spoločnosť starostlivo preštudovala predaj bytových domov v mestách New York, Miami, Panama a Toronto. "V rade transakcií nebolo jasné, kto nehnuteľnosť kupuje," uviedol Simpson. "V niektorých prípadoch došlo k predaju a následnému predaju nehnuteľností, ale cena, za ktorú boli nehnuteľnosti predávané, bola výrazne nižšia ako tá, za ktorú boli nadobudnuté. Nedávalo nám to zmysel," uvádza Simpson. "Pozorovali sme opakujúcu sa schému nákupu a následného predaja (realít), ktorá v nás vyvolala pocit, že došlo k praniu špinavých peňazí."

Alan Garten, riaditeľ právneho oddelenia spoločnosti Trump Organization, uviedol, že transakcie, na ktoré poukazuje Simpson, sa týkali nehnuteľností, ktoré Trump prepožičal svoje meno, ale nevlastnil ich, nepostavil ani nepredával. "Tieto obvinenia sú absolútne nezmyselné a v mnohých aspektoch nepodložené," povedal Garten.

Súvisiace články

Aktuálne správy