Od nového roka 12 bánk upravuje sadzobník poplatkov

, FinančnáHitparáda Foto: thinkstock

Koniec roka je už v bankách tradične spojený aj so zmenami cenníkov. Nájdite si čas na porovnávanie.

Bankové služby nie sú zadarmo a v časoch nízkych úrokových sadzieb bankám klesajú príjmy z úrokov. Na neustále inovácie a svoju réžiu musia vynakladať množstvo finančných prostriedkov. Poplatky sú jednou z možností ako aspoň čiastočne zmierniť pokles príjmov.

Urobte si sumár bankových služieb ktoré využívate a poplatkov za ne. Zaberie vám to pár minút, pričom porovnaním dokážete ušetriť až desiatky eur každý mesiac. Porovnanie si viete spraviť úplne jednoducho aj online.

Analytický tím portálu FinančnáHitparáda.sk sa zameral na všetky zmeny v bankách a pripravil zopár rád do nového roka. Na čo si treba dávať pozor?

Mesačný poplatok
Skontrolujte si výšku mesačného poplatku za váš balík služieb k bežnému účtu a taktiež aj zloženie balíka. Ak banka zvýšila cenu balíka, skontrolujte si, či nezaradila niektorú službu, ktorú ste doteraz využívali za poplatok  (napr. vklad hotovosti na účet, výber z cudzieho bankomatu). Využívajte skôr balíky služieb, ako len „holé“ bežné účty. V balíkoch služieb máte totiž predplatené rôzne služby, ktoré si pri bežnom účte musíte zaplatiť navyše a tak v konečnom dôsledku môžete za využívanie „holého“ bežného účtu zaplatiť viac. Pri balíkoch služieb môžete dokonca získať až 100 % zľavu z mesačného poplatku za vedenie pri jeho aktívnom využívaní.

Bez návštevy pobočky banky
Pozor na transakcie a operácie (hotovostné aj bezhotovostné) realizované v pobočke banky a zároveň aj SEPA operácie (prijatá a odoslaná platba, trvalý príkaz, inkaso). Snažte sa maximum operácií realizovať elektronicky.

Cudzí bankomat
Na výber hotovosti z vášho účtu využívajte len bankomaty vlastnej banky, v zahraničí bankomaty rovnakej bankovej skupiny. Z kreditnej karty si hotovosť z bankomatov nevyberajte, za jeden výber môžete zaplatiť až 2 % z vyberanej sumy, často je poplatok obmedzený minimálnou výškou, napríklad 6 eur.

Viazanosť
Z termínovaného vkladu nevyberajte peniaze v čase jeho viazanosti. Hrozí vám strata úroku z celej vyberanej sumy.

Spotrebný úver
Ak chcete čerpať spotrebný úver, všimnite si okrem úrokovej sadzby aj poplatok za poskytnutie spotrebného úveru.

Vklad hotovosti
Pozor na vklad väčšieho počtu mincí a bankoviek v hotovosti. Väčšinou za každých začatých 100 ks vám bude účtovaný poplatok.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy