Japonsko a EÚ dosiahli dohodu o voľnom obchode

Japonsko a Európska únia (EÚ) dosiahli dohodu o voľnom obchode. Informovala o tom v piatok japonská tlačová agentúra Kjódó s odvolaním sa na vyhlásenie premiéra Šinza Abeho.
Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmstromová vo štvrtok (7.12.) uviedla, že EÚ je veľmi blízko k uzavretiu dohody o voľnom obchode s Japonskom.
Obe strany rokujú o obchodnej zmluve už od roku 2013. Premiér Šdinzó Abe sa snaží urobiť z Japonska lídra v globálnom obchode po tom, ako americký prezident Donald Trump v januári odstúpil od dohody o Transpacifickom obchodnom partnerstve a za svoju prioritu si zvolil ochranu trhu v USA.
Dohoda je najväčšou obchodnou zmluvou EÚ a má odstrániť 99 % colných sadzieb. Obe strany sa pritom podieľajú viac ako 25 % na výkone svetovej ekonomiky.
Japonsko a EÚ už v lete dosiahli predbežnú dohodu o obchode na ministerskej úrovni, ktorú potom na jeseň „pilovali“. Podľa jej návrhu, EÚ postupne zruší svoje 10-% dovozné clo na automobily z Japonska, zatiaľ čo japonská vláda umožní prístup širšej škály európskych potravín na svoj trh.
Konečnú verziu dohody bude musieť schváliť Európsky parlament aj jednotlivé štáty EÚ, až potom nadobudne platnosť. Tento proces však nie je zaručený. Vlani napríklad belgický región Valónsko využil svoje právomoci a takmer potopil podobnú dohodu medzi EÚ a Kanadou.

Súvisiace články

Aktuálne správy