Kurz eura stagnuje na 1,1738 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny deň po stroskotaní rokovaní o vytvorení novej vlády v Nemecku stagnuje. Euro sa v utorok neskoro popoludní predávalo po 1,1738 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako v pondelok (20.11.) večer.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok napoludnie referenčný kurz na 1,1718 (v pondelok: 1,1781) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8534 (0,8488) eura.
V pondelok malo ukončenie koaličných rokovaní v Nemecku ešte dočasný negatívny vplyv na euro. V utorok už však táto pre Nemecko netradičná politická neistota netlačila na spoločnú európsku menu. Aj keď je to v Nemecku neobyčajná situácia, trhy si z toho zatiaľ nerobia ťažkú hlavu, uviedli experti Commerzbank.
Prudko, naopak, klesá hodnota tureckej líry. Jej pád sa v utorok ráno opäť zrýchlil. Kurz líry voči euru bol historicky najslabší, keď sa dostal na 4,6747 TRY/EUR. Dôvodom boli vyhlásenia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.
Erdogan sa opakovane vyjadril, že je proti zvýšeniu úrokových sadzieb v Turecku. Líra okrem tlaku prezidenta na domácu centrálnu banku reaguje aj na zhoršujúce sa vzťahy medzi Tureckom a USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy