Chcete byť šťastní? Buďte štedrí

, bigthink.com Foto: SITA/AP;thinkstock

Šťastie a peniaze určitým spôsobom spolu súvisia. Ale ako už potvrdil celý rad výskumov a štúdií, nedá sa jednoducho povedať, že čím viac peňazí človek má, tým viac je spokojnejší a šťastnejší.

Vzťahu medzi peniazmi a pocitom šťastia sa venovali aj profesorka psychológie na University of British Columbia Liz Dunnová a profesor z Harvard Business School Michael Norton. Aj oni potvrdzujú, že nejde o úplne jednoduchú rovnicu.

Norton vysvetľuje, že to, toľko peňazí človek míňa na svoje potreby, nemá na jeho spokojnosť a šťastie takmer žiaden vplyv. Napriek tomu zohrávajú dôležitú úlohu. "Dospeli sme k záveru, že vplyv na pocit šťastia a spokojnosti má skôr to, nakoľko dokáže byť človek štedrý k svojmu okoliu. Pocit spokojnosti a šťastia v nás môžu posilniť príspevky na charitu, pozvanie známeho na obed alebo kúpa daru blízkemu," hovorí Norton.

Dôležité podľa neho je, že peniaze, ktoré utrácame za veci pre druhých, sú spojené s určitou sociálnou interakciou. "S vecami, ktoré kupujeme sami sebe, končíme zvyčajne sami, či už ide o nový mobil, hudobný album alebo hru na PlayStation. Ale keď niekoho pozvete na večeru, do kina alebo na výlet, potom to prežívate spoločne. To nás robí šťastnými," dodáva Michael Norton.

Súvisiace články

Aktuálne správy