Nemecká ekonomika zrýchlila

Druhý deň obchodného týždňa nám priniesol mnoho dôležitých makroekonomických údajov. O 3:00 v noci nášho času zverejnili údaje priemyselnej produkcie Číny, ktorá medziročne dosiahla úroveň 6.2% oproti očakávanej hodnote 6.3%. Maloobchodné tržby v Číne poklesli na ročnej báze z 10.3% na 10.0%. Ázijské akciové indexy zatvorili nasledovne: NIKKEI +0.00%, HANG SENG -0.10%, CSI 300 -0.70%.

Nemecká ekonomika v treťom kvartáli zrýchlila na 0.8% oproti predchádzajúcemu 0.6% rastu v druhom štvrťroku, pričom sa očakávalo rovnaké 0.6% tempo rastu. Nemecký index spotrebiteľských cien (CPI) na mesačnej báze stagnoval podľa očakávaní analytikov. Inflácia Veľkej Británie ostala medziročne na úrovni 3.0%, keď sa očakával nárast cenovej hladiny na 3.1%. Ekonomika eurozóny aj celej Európskej únie v treťom kvartáli vzrástla o 0.6% podľa očakávaní. Medziročne sa hrubý domáci produkt  v Eurozóne aj v EÚ zvýšil o 2.5% takisto podľa očakávaní. Priemyselná výroba v septembri medzimesačne klesla o 0.6%, v súlade s odhadmi, po minulomesačnom  1,4% raste v auguste. Dôvera investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku a ekonomiku eurozóny sa v novembri zvýšila z 17.6 bodu na 18.7 bodu, čo však neprekonalo očakávania na úrovni 19.8 bodu. Šéf Britskej centrálnej banky (BoE) Carney uviedol, že Británia teraz kvôli brexitu funguje v mimoriadnych podmienkach. Ďalej dodal, že brexit spôsobuje vplyv na príjmy a po brexite by malo nastať rozumné prechodné obdobie. Euro počas dňa posilnilo vďaka nečakane silnému ekonomickému rastu v Nemecku. Európske akciové indexy zatvorili nasledovne: DAX -0.31%, CAC 40 -0.49%, Eurostoxx 50 -0.51%.

Transparentnejšia komunikácia o zámeroch menovej politiky sa osvedčila a preto zostane ako nástroj centrálnych bánk zachovaná, povedali zástupcovia štyroch najdôležitejších svetových centrálnych bánk. Na zasadnutí boli prítomní Janet Yellenová (Fed), Mario Draghi (ECB), Mark Carney (BOE) a Haruhiko Kuroda (BOJ.) Skupina odporcov daňovej reformy prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa sa rozrastá. Jej najnovším členom je Alan Greenspan, ekonóm a bývalý šéf americkej centrálnej banky (Fed). James Bullard, prezident St. Louisánskeho Fedu uviedol, že súčasné makroekonomické dáta v USA sú primerané súčasnej úrovni úrokových sadzieb. Dodal, že nie je potreba zvyšovať úrokové sadzby, pretože inflácia sa pravdepodobne čoskoro nevráti k cieľom, ktoré vytýčil Fed. Ceny ropy počas dňa pokračovali v poklese. Smerom nadol ju tlačí stúpajúca ťažba v Spojených štátoch a slabšie vyhliadky pre dopyt. Tieto faktory tak zatlačili do pozadia obavy z napätia na Blízkom východe. Americké akciové indexy uzavreli nasledovne: DJIA -0.13%, SP 500 -0.23%, NASDAQ -0.29%.

Súvisiace články

Aktuálne správy