Zisk Rosnefti v 3. kvartáli klesol

Najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosnefť zaznamenala v 3. kvartáli 2017 poklesol zisku o 27 % oproti predchádzajúcemu roku. Dôvodom bolo zvýšenie úrokových sadzieb z pôžičiek.
Ruský štátom podporovaný ropný gigant dosiahol v uplynulom kvartáli čistý zisk vo výške 47 miliárd rubľov (677,91 milióna eur), čo je menej ako 64 miliárd RUB v rovnakom období predchádzajúceho roka.
Spoločnosť Rosnefť uviedla, že na jej finančné výsledky mali negatívny vplyv sankcie Západu proti Moskve za anexiu Krymu a podporu separatistov na Ukrajine. Ruské firmy museli v dôsledku toho nahradiť pôžičky v cudzej mene rubľami, čo viedlo k výraznému rastu reálnych úrokových sadzieb.
Zisk Rosnefti pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) však vzrástol o 21 % na 371 miliárd RUB, k čomu spoločnosti pomohla aj integrácia nových aktív.
Kvartálne tržby Rosnefti sa zvýšili o 6,9 % na 1,50 bilióna RUB. Vedenie ropnej firmy to pripísalo zlepšeniu produkcie, optimalizácii štruktúry predaja a pozitívnemu vývoju nákladov.
Generálny riaditeľ Igor Sečin uviedol, že postupné zotavovanie cien ropy položilo základy pre rast hodnoty nedávno nadobudnutých aktív spoločnosti Rosnefť, ktorá pokračovala v realizácii kľúčových projektov.

Súvisiace články

Aktuálne správy