OPEC zvýšil prognózu dopytu pre rok 2018

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zvýšila prognózu dopytu kartelu po rope pre budúci rok. Dodala, že dohoda s ďalšími veľkými producentskými krajinami o obmedzení produkcie znižuje nadmerné zásoby, čo môže viesť k tomu, že na globálnom trhu bude v roku 2018 nedostatok ropy.
OPEC vo svojej mesačnej správe tiež znížila svoj odhad týkajúci sa dodávok od producentov mimo členských krajín kartelu. Podľa aktuálnej prognózy bude spotreba ropy rásť rýchlejšie, než sa doteraz predpokladalo. Dôvodom je prekvapivo vysoká dynamika svetovej ekonomiky.
Podľa OPEC dopyt po rope z členských štátov kartelu dosiahne na budúci rok 33,42 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. To je o 360.000 barelov denne viac, než kartel očakával doteraz. OPEC zvýšil svoju predpoveď už štvrtý mesiac po sebe od prvej prognózy zverejnenej v júli.
Ceny ropy, ktoré sa aktuálne pohybujú v blízkosti viac než 2-ročných maxím, po zverejnení správy stúpli.
Októbrová produkcia kartelu dosiahla 32,59 milióna barelov denne, čo znamená, že bola nižšia v porovnaní s prognózovaným dopytom pre rok 2018. V porovnaní so septembrom klesla o 150.000 barelov denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy