Spoločná mena: Ráčte vstúpiť do eurozóny!

, Financial Times Foto: TASR/Henrich Mišovič;SITA/AP

Ide o známku zvratu. Brusel ponúka členstvo v jednotnom menovom klube a Bulharsko je hlavným kandidátom, mohlo by sa tak stať 20 krajinou, v ktorej sa platí eurom.

Financial Times upriamu pozornosť na zmenu rétoriky. Po stretnutí s bulharským premiérom Bojkom Borisovom v Bruseli sa Jean-Claude Juncker, predseda Európskej komisie,  vážnejšie vyjadril o potenciálne novom členskom štáte eurozóny. "Musím stroho konštatovať, že Bulharsko je pripravené," povedal Juncker.

Bruselskí pozorovatelia sú presvedčení, že Bulharsko môže postúpiť a ukázať, že projekt eura je späť. Papierovo je krajina pripravená. Jej mena bola od roku 1999 viazaná na euro a vládne verejné financie sú na tom dobre. Pri 29 % pomere dlhu k HDP, Bulharsko je len na menej ako polovici limitu. Jeho rozpočet je v prebytku 1,6 percenta. Borissov, člen európskej pravicovej politickej rodiny, spolu s Junckerom, povedal, že jeho vláda do konca roka požiada o vstup do mechanizmu výmenných kurzov ERM-2 – čo je povinná dvojročná čakacia lehota.

Nebude to ale jednoduché. Za stenami centrály Európskej komisie auž toľko entuziazmu nebadať pokiaľ ide o umožnenie najchudobnejším členským štátom EÚ, aby sa podieľali na hospodárskej a menovej únii. Skeptici poznamenávajú, že členstvo v eurozóne by malo byť viac než len cvikom v ekonomickom boxovaní. Bulharsko je podľa Transparency International považované za najviac skorumpovanú krajinu v EÚ. Aj podľa Komisie je najväčšou výzvou vlády boj proti korupcii na vysokej úrovni a organizovanému zločinu. Povoliť Bulharsku vstup do hospodárskej a menovej únie, do EÚ vstúpilo len pred desiatimi rokmi, by bolo proti srsti od Poľska až po Maltu.

Debaty o bulharskej kandidatúre vrhajú svetlo aj na zmluvné záväzky eura – známe ako "Maastrichtské kritériá". Financial Times upozorňuje, že tieto sa už nezhodujú s realitou v rozľahlom klube 28 členských štátov. Predvstupové kritériá vypracované v deväťdesiatych rokoch sa zameriavajú skôr výlučne na ekonomické metriky a nie na širší pohľad a inštitucionálnu pripravenosť krajiny okrem nezávislosti centrálnej banky.

Väčší problém pre Komisiu je podľa FT to, že bohatšie členské štáty zrelé na členstvo v eurozóne, napríklad Švédsko a Dánsko, do klubu dlhodobo vstúpiť nechcú. Junckerov sen o jednotnej mene pre všetkých sa možno jedného dňa stane realitou. Z krátkodobého hľadiska si ale táto ambícia môže vyžiadať svoju cenu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy