Americký akciový trh posilnil

Index Standard & Poor's 500 stúpol o 0,3 % a dosiahol nové rekordné maximum, priemyselný Dow Jones vzrástol o 0,1 % a technologický Nasdaq si prilepšil o 0,7 %.

Ďalší rast hodnoty akcií firmy Apple a iných technologických spoločností pomohol v závere týždňa indexu Standard & Poor’s 500 dosiahnuť novú rekordnú úroveň. Spoločnosť Apple stúpla o 2,6 percenta po tom, ako vykázala silnejšie kvartálne tržby a zisk, ako analytici prognózovali. K tým, ktorým sa nedarilo, patrila poisťovňa American International Group. Klesla o 4,6 percenta, keďže jej výsledky za tretí štvrťrok boli slabšie, ako analytici odhadovali.

S&P 500 posilnil už ôsmy týždeň po sebe. V piatok si pripísal 0,3 percenta a uzavrel vo výške 2 587,84 bodu. Priemyselný Dow Jones stúpol 0,1 percenta na 23 539,19 bodu a technologický Nasdaq vzrástol o 0,7 percenta na 6 764,44 bodu. Americkí zamestnávatelia v októbri vytvorili 261 tis. nových pracovných miest a nezamestnanosť klesla na 4,1 percenta. Priemerná hodinová mzda však medziročne stúpla iba o 2,4 percenta, čiže jej rast sa spomalil oproti septembru, kedy sa zvýšila o 2,8 percenta.

Hoci správa o vývoji zamestnanosti bola zmiešaná, iné ekonomické údaje boli viac povzbudzujúce. Patrila k ním napríklad správa, ktorá ukázala, že sektor služieb a priemyselné odvetvie posilnili viac, ako sa očakávalo.

Európskym akciovým trhom sa v piatok tiež darilo. Index nemeckej burzy DAX si pripísal 0,3 percenta, francúzsky akciový index CAC 40 posilnil o 0,1 percenta a britský index FTSE 100 si prilepšil tiež o 0,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy