Sociálna poisťovňa exekvuje čoraz viac dôchodkov

Kým v januári tohto roka Sociálna poisťovňa evidovala pri dôchodkoch 35 459 exekučných zrážok, v septembri ich počet stúpol na 35 679.

Počet osôb, ktorým Sociálna poisťovňa (SP) pravidelne zráža z dôchodkových dávok z dôvodu exekúcie, neustále stúpa. Kým v januári tohto roka Sociálna poisťovňa evidovala pri dôchodkoch 35 459 exekučných zrážok, ku koncu septembra ich počet stúpol na 35 679. Informoval o tom hovorca SP Peter Višváder.

Trend nárastu Sociálna poisťovňa zaznamenávala aj v rovnakom období minulého roka. „V januári 2016 Sociálna poisťovňa vykonávala 32 046 exekučných zrážok z dôchodkov a v septembri 2016 ich počet vzrástol na 33 577,“ uviedol hovorca SP.

Poisťovňa preto opakovane vyzýva dôchodcov, aby boli obozretní a nepožičiavali si peniaze, na ktoré nemajú dostatočné príjmy. Podľa Višvádera by si mali dať pozor najmä na lákavé reklamy nebankových subjektov, ktoré sľubujú „lacné“ pôžičky. „Dôchodcovia sa potom často dostávajú do zložitých životných situácií, pričom Sociálna poisťovňa im nemôže exekúciu zastaviť, a ani znížiť výšku zrážky, keďže je zo zákona povinná nariadené zrážky vykonať,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy