Význam trhu EÚ pre britských exportérov stúpol

Britský vývoz tovarov na trhy EÚ počas júna až augusta oproti predošlým trom mesiacom posilnil o 4,1 % a vývoz na trhy mimo únie o 8,8 % klesol.

Dôležitosť Európskej únie pre britských exportérov sa počas júna až augusta zvýšila. Britský vývoz tovarov na trhy EÚ počas tohto trojmesačného obdobia oproti predošlým trom mesiacom posilnil o 4,1 percenta. Vývoz tovarov z Británie na trhy mimo Európskej únie pritom za jún až august oproti predchádzajúcemu trojmesačnému obdobiu klesol o 8,8 percenta. Informoval o tom v utorok britský štatistický úrad.

Tento vývoj kontrastuje s jedným z hlavných argumentov stúpencov brexitu počas vlaňajšej kampane pred referendom o vystúpení Británie z EÚ, keď tvrdili, že dôležitosť trhu EÚ sa zmenšuje a dlhodobým záujmom Británie viac poslúži podpora zväzkov so zvyškom sveta, osobitne s rýchlo rastúcimi ekonomikami, ako sú Čína a India. „Tieto údaje naznačujú, ako dôležité pre Britániu je dosiahnuť pokrok v rokovaniach o brexite,“ povedal Oliver Kolodseike, ekonóm Centra pre výskum ekonomiky a podnikania (CEBR) v Londýne. Odchod Británie z EÚ bez dohody by totiž podľa neho mohol mať ďalekosiahle negatívne dôsledky pre exportérov.

Súvisiace články

Aktuálne správy