Až 90 % realitných úverov na Slovensku je bezproblémových

Na Slovensku je deväť z desiatich realitných úverov bezproblémových. Krajina sa tak zaradila na siedmu priečku v Európe z hľadiska splácania týchto úverov. Priemerná výška poskytnutého úveru v oblasti projektového financovania realít sa vlani pohybovala na úrovni 13 až 16 miliónov eur. Vyplýva to z najnovšieho Barometra úverovania nehnuteľností 2017, ktorý zrealizovala spoločnosť KPMG.
Investície do realitných projektov v 17 krajinách Európy dosiahli v 1. polroku tohto roka celkovo výšku 116,9 miliardy eur. Predstavuje to medziročný pokles o 10 %. Viac ako polovica investícií sa zrealizovala v Nemecku a vo Veľkej Británii.
Na Slovensku dosiahol celkový objem takýchto investícií v prvej polovici tohto roka 154 miliónov eur. Z prieskumu spoločnosti vyplýva, že druhá polovica roka by mohla byť investične silnejšia a prinesie projekty vo výške približne 350 miliónov eur. Celkový objem pravdepodobne nedosiahne rekordné hodnoty z roku 2016. Všetci opýtaní zástupcovia slovenských bánk však očakávajú, že ich portfólio nehnuteľností bude v horizonte 12 až 18 mesiacov mierne rásť.
Z výsledkov štúdie KPMG vyplynulo, že najvyššie percento bezproblémových úverov má zo skúmaných krajín Švédsko (99 %). Zo susedných krajín sú na tom výborne Česká republika (94 %) aj Poľsko (93 %). „Na Slovensku tento ukazovateľ dosiahol 90 %, čo je výrazne pozitívny posun v porovnaní s minulým rokom. Vďaka tomu sme sa v celkovom hodnotení umiestnili na slušnej siedmej pozícii zo 17 skúmaných krajín,“ skonštatoval senior manažér pre sektor finančných služieb spoločnosti KPMG na Slovensku Michal Maxim.
Banky na Slovensku podľa výsledkov barometra financovali v predchádzajúcich 12 až 18 mesiacoch približne rovnakým pomerom projekty, ktoré už generujú príjem, a nové projekty. Je to zmena oproti minulému roku, keď vo financovaní prevládali projekty generujúce príjem. Slovenské banky sa tak spolu s rakúskymi zaradili v Európe medzi tie najviac otvorené financovaniu nových projektov. Väčšina európskych respondentov totiž dáva prednosť projektom, ktoré už príjmy generujú.
Priemerná výška poskytnutého úveru v oblasti projektového financovania nehnuteľností na Slovensku sa pohybovala v rozmedzí 13 až 16 miliónov eur. „Pozitívne očakávania predstaviteľov slovenských bánk sa odrážajú i v apetíte financovať väčšie projekty. Preferovaná výška úveru je vyššia, ako je aktuálna priemerná úroveň. Banky by rady poskytovali úvery na realitné projekty na úrovni 19 až 28 miliónov eur, čo pri hornej hranici predstavuje navýšenie až o 75 %,“ doplnil Maxim.
Na Slovensku je najpreferovanejším segmentom na financovanie segment rezidenčných projektov, na ktorý sa však dotiahol segment logistiky a priemyselných projektov. Najmenej atraktívne je financovanie výstavby hotelov a rezortov. Slováci v tejto oblasti plne kopírujú európsky trend. Kým v roku 2016 dávali slovenské banky dôraz na projekty so silným biznis modelom a vysoko kvalitnými aktívami, tento rok sa sústredia najmä na finančné zázemie developerov, ktorí sa uchádzajú o bankové financovanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy