Obchodný deficit USA v auguste klesol

Deficit zahranično-obchodnej bilancie USA v auguste klesol, keďže export vzrástol, zatiaľ čo import sa znížil. Objem vývozu pritom dosiahol najvyššiu úroveň za viac ako 2,5 roka, čo naznačuje, že obchod by mohol pomôcť zmierniť úder, ktorý ekonomike zasadili hurikány Harvey a Irma.
Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že obchodný schodok Spojených štátov v auguste klesol o 2,7 % na 42,4 miliardy USD (35,97 miliardy eur) z revidovaných 43,6 miliardy USD v júli.
Analytici pritom očakávali, že sa obchodný deficit USA v auguste zníži o niečo menej, na 42,7 miliardy USD z pôvodných 43,7 miliardy USD v júli, pred revíziou.
Ministerstvo uviedlo, že vplyv hurikánov Harvey a Irma a tiež hurikánu Maria sa pravdepodobne odrazí v nasledujúcich výsledkoch.
Po zohľadnení inflácie sa deficit obchodnej bilancie USA takmer nezmenil a dosiahol 61,8 miliardy USD. Tento tzv. skutočný obchodný deficit bol v auguste nižší ako priemer za 2. štvrťrok na úrovni 62,4 miliardy USD.
A hoci augustové údaje naznačujú, že obchod by mohol prispieť k hrubému domácemu produktu (HDP) Spojených štátov v 3. štvrťroku, nárast cien komodít po tom, ako Harvey prerušil ťažbu ropy a plynu pozdĺž pobrežia Texasu, septembrové pravdepodobne povedú k prehĺbeniu obchodného deficitu.
Ekonómovia očakávajú, že Harvey a Irma, ktoré minulý mesiac zasiahli Floridu, zredukujú o najmenej 0,6 percentuálneho bodu rast ekonomiky v 3. štvrťroku 2017. Na ilustráciu, v 2. kvartáli sa obchod podieľal 0,2 percentuálneho bodu na medziročnom tempe rastu HDP, ktoré dosiahlo 3,1 %.
Štatistiky tiež ukázali, že v auguste hodnota exportu tovarov a služieb z USA vzrástla o 0,4 % na 195,3 miliardy USD a dosiahla najvyššiu úroveň od decembra 2014. Vývoz do Číny pritom stúpol o 8,8 %.
Import tovarov a služieb sa v auguste, naopak, znížil o 0,1 % na 237,7 miliardy USD a bol najmenší od novembra 2016.
Dovoz tovaru z Číny však aj v auguste vzrástol o 5,1 %. Politicky citlivý obchodný deficit medzi USA a Čínou tak stúpol o 4 % na 34,9 miliardy USD a bol najvyšší od septembra 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy