Taliansko počíta s vyšším rastom ekonomiky

Talianska vláda počíta v poslednom kvartáli tohto roka a v roku 2018 s rýchlejším rastom domácej ekonomiky. Dnes to v parlamente povedal taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan.
Rýchlejší rast ekonomiky bude mať pozitívny vplyv na trh práce. V priebehu štyroch rokov sa v Taliansku vytvoril 1 milión pracovných miest, tento trend sa bude ďalej konsolidovať, uistil Padoan.
Taliansko v septembri zvýšilo svoje prognózy rastu hrubého domáceho produktu (HDP). V roku 2017 by sa mal zvýšiť o 1,5 % a nie o 1,1 %, ako sa predtým predpokladalo. Tempo rastu by sa malo na tejto úrovni udržať aj v rokoch 2018 a 2019.
Padoan dnes predstavil náčrt rozpočtu na rok 2018, ktorý obsahuje opatrenia v hodnote 19,6 miliardy eur. Vláda počíta len vďaka boju proti daňovým únikom a zníženiu výdavkov s príjmami vo výške 8,6 miliardy eur. Samotné ministerstvá majú ušetriť 1 miliardu eur ročne.
Sprísnenie opatrení proti tieňovej ekonomike by podľa Padoana malo priniesť do štátnej pokladnice 5,1 miliardy eur. Tieňová ekonomika je „štrukturálnou brzdou vývoja krajiny“, píše sa v dokumente, ktorý Padoan predstavil v parlamente.

Súvisiace články

Aktuálne správy