Poslanci uzavreli rokovací deň výročnou správou SPF

O nájme poľnohospodárskych pozemkov i novele zákona o hnojivách sa bude hlasovať vo štvrtok.

Poslanci v stredu večer prerokovali návrh novely zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov. Novela by mala podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej zabezpečiť vyššiu ochranu poľnohospodárskej a lesnej pôdy pred špekulantmi, ktorí ju neplánujú využiť na poľnohospodárske účely.

Novela z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozširuje definíciu pozemku, po novom sa za pozemok považuje územie, ktoré je v katastri nehnuteľností klasifikované ako zastavané plochy a nádvoria, pričom však slúži na poľnohospodárske účely.

Po novom sa z novely vypúšťa automatická obnova nájomného vzťahu. Podľa rezortu pôdohospodárstva totiž v praxi prenajímateľ a nájomca často ani nevedeli, ako dlho trvá ich nájomná zmluva, problémy mali aj pri prevzatí či vrátení pozemku a stávalo sa aj to, že pozemok sa prenajímal ďalej bez toho, aby jedna zo strán o tom vedela. Automatická obnova nájomného vzťahu sa zruší, ak rok pred uplynutím času, na ktorý bol nájom dohodnutý, prenajímateľ nevyzval nájomcu na vrátenie pozemkov, prípadne nájomca nevyzval prenajímateľa na prevzatie pozemkov.

Podľa agrorezortu sa posilnia práva vlastníka pozemku aj stabilita podnikateľského prostredia pre tie subjekty, ktoré pôdu skutočne obhospodarujú, so súčasným vytvorením podmienok pre prístup k pôde ďalším podnikateľským subjektom.

Opoziční poslanci tieto návrhy kritizovali. Anna Zemanová (SaS) navrhla neposunúť zákon do druhého čítania a vrátiť ho na dopracovanie. Podľa nej už len množstvo pripomienok v medzirezortnom pripomienkovom konaní signalizuje, že zákon je problematický. Zákon v navrhovanej forme je podľa nej nejasný a prinesie aplikačné ťažkosti.

Ministerka Matečná tiež predložila návrh novely zákona o hnojivách. Ten upravuje aplikačné postupy používania hnojív tak, aby sa zabránilo bodovému znečisteniu pôdy a predišlo možnej kontaminácii povrchových a podzemných vôd a následným vstupom nežiaducich látok do potravového reťazca.

Aj tento návrh kritizoval Zsolt Simon (nezávislý) a označil ho za zbytočný. Problémom je podľa neho napríklad to, že zakazuje chovateľom vyvážať maštaľný hnoj na hnojiská v čase mimo hnojenia. Matečná to odmietla s tým, že zákaz vývozu má byť iba v zimných mesiacoch a týka sa iba voľných hnojísk.

Šéfka agrorezortu na záver rokovania predložila plénu výročnú správu Slovenského pozemkového fondu (SPF) za rok 2016. Ako sa v správe uvádza, v minulom roku bol SPF ziskový. Kladný hospodársky výsledok fondu predstavoval 4,14 milióna eur po zdanení, čo je o 22 miliónov eur menej ako v roku 2015.

O prerokovaných zákonoch a správe by mal zákonodarný zbor hlasovať vo štvrtok ráno.

Súvisiace články

Aktuálne správy