Hospodársky rast OECD sa zrýchlil

Hospodárstvo krajín Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj počas apríla až júna medzikvartálne vzrástlo o 0,7 % po posilnení o 0,5 % v prvom štvrťroku.

Reálny medzikvartálny hospodársky rast krajín združených v Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) sa v druhom kvartáli podľa predbežných odhadov zrýchlil, a to na 0,7 percenta po posilnení o 0,5 percenta v prvom štvrťroku. Výrazne sa zrýchlilo tempo rastu japonskej ekonomiky, a to na jedno percento z úrovne 0,4 percenta v predošlom kvartáli, ako aj amerického hospodárstva na 0,6 percenta z úrovne 0,3 percenta v prvom štvrťroku. OECD o tom informovala v pondelok na svojej internetovej stránke.

Mierne sa zlepšil aj rast britskej ekonomiky, ktorá sa počas apríla až júna medzikvartálne zväčšila o 0,3 percenta po posilnení o 0,2 percenta v prvých troch mesiacoch roka. Rast ekonomiky Francúzska sa nezmenil a zostal na úrovni 0,5 percenta. Talianska ekonomika počas apríla až júna tiež posilnila rovnakým tempom ako v prvom kvartáli, a to o 0,4 percenta. Nemecká ekonomika trochu spomalila, keďže v druhom štvrťroku vzrástla o 0,6 percenta po posilnení o 0,7 percenta v prvom kvartáli.

Ekonomika Európskej únie počas apríla až júna posilnila o 0,6 percenta, čiže sa mierne zrýchlila po raste o 0,5 percenta v prvom štvrťroku tohto roka. Rovnako sa vyvíjalo hospodárstvo eurozóny, ktoré sa v druhom štvrťroku tiež zväčšilo o 0,6 percenta po posilnení o 0,5 percenta v prvom kvartáli.

Medziročne sa hospodárstvo OECD v druhom štvrťroku zrýchlilo. Celkovo sa zväčšilo o 2,4 percenta. Počas januára až marca pritom bol jeho medziročný rast na úrovni 2,1 percenta. V rámci zoskupenia G7 najvýraznejší medziročný rast ekonomiky dosiahli Nemecko, Japonsko a USA (zhodne 2,1 %), najpomalšie medziročne rástlo Taliansko (1,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy