Zisk Royal Dutch Shell v 2. kvartáli strmo vzrástol

Zisk britsko-holandského ropného koncernu Royal Dutch Shell v uplynulom 2. kvartáli strmo vzrástol. Pod tento výsledok sa podpísalo zníženie nákladov aj oživenie cien ropy.
Royal Dutch Shell dnes oznámil, že jeho čistý zisk v 2. kvartáli vzrástol na 1,92 miliardy USD (1,65 miliardy eur) z 239 miliónov USD v rovnakom období minulého roka.
A zisk po očistení od zmien v hodnote skladových zásob a po vylúčení jednorazových položiek sa vyšplhal na 3,60 miliardy USD z 1,05 miliardy USD.
Podľa generálneho riaditeľa Bena van Beurdena sa na týchto výsledkoch odrazila reštrukturalizácia koncernu Shell, ktorá mu pomáha vyrovnať sa s nižšími cenami ropy a s kúpou výrobcu zemného plynu BG Group.
Tržby koncernu pritom v sledovanom období stúpli na 72,13 miliardy USD z vlaňajších 58,42 miliardy USD vďaka zdražovaniu ropy.
Na ilustráciu, priemerná cena ropy spoločnosti Shell dnes dosiahla 45,62 USD za barel (1 barel = 159 litrov). To je o 16 % viac ako pred rokom. Ale v roku 2014 sa ceny ropy pohybovali nad hranicou 100 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy