Atraktívnejší ruský SWIFT: Blockchain ako lákadlo

, Izvestija Foto: TASR/AP

Ruská centrálna banka plánuje implementovať technológiu blockchain do svojho finančného komunikačného systému vytvoreného ako obdoba Spoločnosti pre celosvetovú medzibankovú finančnú telekomunikáciu (SWIFT). Napísali to ruské noviny Izvestija s odkazom na kanceláriu pre verejné záležitosti centrálnej banky.

"Ruská centrálna banka zvažuje rozvoj svojho finančného komunikačného systému pomocou blockchainu," píšu Izvestija pričom sa odvolávajú na tlačovú kanceláriu Bank of Russia. Centrálna banka zvažuje možnosti, ktoré prináša platforma Ethereum blockchain alebo jej podobu, citujú Izvestija zdroj oboznámený s plánmi ruskej centrálnej banky.

Podľa ruskej centrálnej banky sa tamojší SWIFT bankami využíva dvoma hlavnými spôsobmi. Po prvé ako záložný kanál pre výmenu finančných správ a po druhé ako alternatíva k SWIFT-u v prípadoch, keď je to z ekonomického hľadiska výhodnejšie.

Ruská služba pre finančné komunikáciu bola vytvorená v roku 2014 ako náhradný kanál pre medzibankové komunikáciu. V rovnakom roku na základe diskusií v Európskom parlamente, Rusko vyčlenili zo SWIFT-u ako súčasť sankcií. V súčasnosti je napojených na ruský systém SWIFT 326 ruských bánk, čo predstavuje iba 46 percent všetkých ruských bankových inštitúcií.

Niektorí experti tvrdia, že zavedenie blockchain technológie do systému centrálnej banky by mohol byť inšpiráciou pre zostávajúce banky, ktoré systém nevyužívajú. Za ostatný rok sa počet účastníkov ruského SWIFT-u nija nezmenil. Experti, ktorí sa vyjadrili k iniciatíve centrálnej banky, ale použitým argumentom neveria. Najmä preto, že fungovanie SWIFT-u nie je v Rusku ničím ohrozené. Naopak prechod na nový systém si môže vyžiadať vysoké náklady. Priznávajú však, že ruská obdoba SWIFT-u môže predstavovať dobré riešenie pre regionálne a miestne banky, ktoré nerobia medzinárodné transakcie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy