Hospodársky rast OECD sa spomalil

V prvom kvartáli sa celkový rast hospodárstva Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) spomalil na 0,4 % po posilnení o 0,7 % v záverečnom štvrťroku vlaňajška.

Reálny medzikvartálny rast hospodárstva krajín združených v Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) sa v prvom kvartáli podľa predbežných odhadov výrazne spomalil, a to na 0,4 percenta po posilnení o 0,7 percenta v záverečnom štvrťroku vlaňajška. Výrazne sa totiž spomalilo tempo rastu ekonomiky Veľkej Británie, a to na 0,3 percenta z úrovne 0,7 percenta v poslednom kvartáli minulého roka a USA na 0,2 percenta z úrovne 0,5 percenta. OECD o tom informovala v pondelok na svojej internetovej stránke.

Pomalším medzikvartálnym tempom rástla aj francúzska ekonomika, ktorá sa počas januára až marca zväčšila o 0,3 percenta po raste o 0,5 percenta v predchádzajúcom štvrťroku. Tempo rastu talianskeho hrubého domáceho produktu počas prvých troch mesiacov tohto roka zostalo rovnako ako v predošlom kvartáli na úrovni 0,2 percenta. Zrýchlil sa však rast nemeckej ekonomiky na 0,6 percenta a japonského hospodárstva na 0,5 percenta.

Ekonomika Európskej únie počas januára až marca posilnila o 0,5 percenta, čiže sa mierne spomalila po raste o 0,6 percenta v štvrtom kvartáli 2016. Hospodársky rast eurozóny sa v prvom štvrťroku v porovnaní s októbrom až decembrom nezmenil a bol na úrovni 0,5 percenta.

Medziročne sa hospodárstvo OECD počas januára až marca celkovo zväčšilo o 2 percentá, čiže tempo jeho rastu sa nezmenilo. V rámci zoskupenia G7 najvýraznejší medziročný rast ekonomiky dosiahla Veľká Británia (2,1 %) a najpomalšie medziročne rástli Taliansko a Francúzsko (zhodne 0,8 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy