Verte-neverte: Euro je opäť v móde

, QZ Foto:TASR/AP

Trojročné pochybnosti o eure sa môžu rýchlo skončiť. Po prvýkrát od polovice roka 2014 sa obchodníci domnievajú, že euro bude namiesto poklesu rásť.

Z technického hľadiska to znamená, že investori vsádzajú na dlhú pozíciu v zmluvách a opčných kontraktoch na euro, čo je zriedkavý pohľad v posledných rokoch.

V tomto pohľade ale nejde o výnos, ale užitočný ukazovateľ všeobecného sentimentu medzi obchodníkmi voči euru. Údaje pochádzajú od US Commodity Futures Trading Commission, takže účastníci prevažne obchodujú na trhoch s futures v Chicagu a New Yorku. Čísla vykresľujú záujem špekulatívnych obchodníkov, ktorí sa snažia dosiahnuť zisk založený na cenových pohyboch meny. Nejde teda o trhových hráčov, ktorí ich kupujú alebo predávajú, aby dosiahli zisk na zabezpečenie svojej obchodnej činnosti.

Dňa 9. mája bolo na euro 22 399 čistých dlhých pozícií, podľa údajov CFTC zverejnených 12. mája. O týždeň skôr tu bolo 1 653 čistých krátkych pozícií.

Prečo ten obrat?

Víťazstvo centristu Emmanuela Macrona, neochvejného kandidáta v nedávnych francúzskych prezidentských voľbách, prinieslo oveľa viac pozitívnej nálady v súvislosti s rastúcou európskou ekonomikou a podnietilo špekulácie, že Európska centrálna banka bude čoskoro schopná odstrániť niektoré zo svojich núdzových stimulačných opatrení ,

Tok peňazí do eurozóny posunul euro na najvyššiu úroveň za šesť mesiacov oproti doláru. Nemecký akciový trh dosiahol nové úrovne. Dokonca Grécko – Grécko! – premýšľa nad návratom na dlhopisový trh. Riziká stále pretrvávajú, budúce voľby v Nemecku a Taliansku predstavujú ďalší test, ktorý určí, ako dlho oslavy potrvajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy