Republikáni chcú v Kongrese zvrátiť Obamovu finančnú reformu

Regulácie finančného trhu, ktorú zaviedla administratíva prezidenta Baracka Obamu v snahe zabrániť opakovaniu kríz, podľa republikánov sťažujú prístup k úverom a komplikujú zakladanie firiem

Výbor pre finančné služby v dolnej komore amerického Kongresu začne v utorok diskusiu o zmene podstatných častí tzv. Dodd-Frankovho zákona o finančnej reforme z roku 2010. O legislatívu sa zasadila administratíva demokratického prezidenta Baracka Obamu s cieľom zabrániť opakovaniu finančných kríz. Zákon, ktorý okrem iného umožňuje regulačným úradom zrušiť v čase finančnej krízy veľké krachujúce banky ako alternatívu k bankrotu, podľa republikánskych kritikov spotrebiteľom sťažuje prístup k úverom a komplikuje zakladanie malých firiem.

Demokrati naopak varujú, že navrhované zmeny podporia návrat riskantných praktík, ktoré spôsobili krízu a prepad ekonomiky. Na preskúmanie zákonov o príliš veľkých bankách a nebankových spoločnostiach, ktorých prípadný krach by mohol ohroziť stabilitu finančného systému, vyzval minulý mesiac prezident Donald Trump. Federálne ministerstvo financií má tiež prehodnotiť zákon o daňových reguláciách z roku 2016 s cieľom pomenovať možné prípady neprimeraného zaťažovania daňových poplatníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy