Inštitút Ifo varuje pred tvrdým brexitom

Cena za neriadený odchod Veľkej Británie z EÚ by bola pre Nemecko veľmi vysoká, varuje mníchovský inštitút.

Neriadený odchod Veľkej Británie z Európskej únie by mohol ohroziť pracovné miesta v Nemecku, varuje ekonomický inštitút Ifo. Veľká časť pridanej hodnoty v nemeckej ekonomike priamo alebo nepriamo závisí od britského dopytu po nemeckých výrobkoch, uviedol v piatok Gabriel Felbermayr z centra pre medzinárodnú ekonomiku v inštitúte Ifo.

V rokovaniach o ukončení britského členstva v EÚ treba zabrániť zbytočným škodám, ktoré by boli nákladné aj pre Nemecko. Priemyselní výrobcovia a služby vo Veľkej Británii a zvyšok EÚ sú navzájom úzko prepojené a dopyt z ostatných 27 členských štátov zabezpečuje pracovné miesta pre mnohých britských občanov, dodal ekonóm.

Takzvaný tvrdý brexit, teda ukončenia britského členstva bez predchádzajúcej dohody o budúcich vzťahoch s EÚ, by mohol zvýšiť príťažlivosť Nemecka ako finančného centa na úkor Londýna, cena pre Nemecko by však bola v takomto prípade “veľmi vysoká”, varoval Felbermayr.

Brexit formálne naštartovala britská premiérka Theresa Mayová minulý mesiac. Predseda Európskej rady Donald Tusk následne predstavil usmernenia EÚ pri rokovaniach o brexite, o ktorých budú lídri 27 členských štátov rokovať na summite 29. apríla. Po brexite, ktorý by sa mal stať realitou o dva roky, bude zrejme vo vzťahoch medzi EÚ a Londýnom prechodné obdobie. To by nemalo podľa europoslancov trvať viac ako tri roky. Dohodu o budúcom usporiadaní vzťahov chcú poslanci uzavrieť až po brexite.

Súvisiace články

Aktuálne správy