Japonsko chce oživiť TPP bez USA

Japonsko chce po odstúpení USA údajne vdýchnuť nový život dohode o Transpacifickom partnerstve (TPP). Japonský ekonomický denník Nikkei dnes uviedol, že Tokio chce mobilizovať ostatné štáty, aby uzavreli dohodu o voľnom obchode bez Spojených štátov.
Japonsko doteraz tvrdilo, že TPP bez USA nemá zmysel. Vláda však zjavne zmenila svoj názor, uviedol Nikkei. Prvým krokom, ktorý chce Tokio podniknúť, je stretnutie ministrov zostávajúcich jedenástich krajín, ktoré podpísali dohodu, vo Vietname.
K ambicióznej TPP sa pôvodne malo pripojiť 12 štátov okolo Pacifiku: USA, Japonsko, Brunej, Malajzia, Vietnam, Singapur, Austrália, Nový Zéland, Kanada, Mexiko, Čile a Peru. Celkovo majú okolo 800 miliónov obyvateľov a podieľajú sa 40 % na výkone globálnej ekonomiky a 25,9 % na hodnote globálneho obchodu.
Na samotné Spojené štáty pripadlo približne 60 % z výkonu ekonomiky 12 krajín TPP, ktoré pôvodne podpísali TPP. Americký prezident Donald Trump však potom oznámil odstúpenie USA od dohody. Japonský premiér Šinzo Abe následne vyhlásil, že je pripravený rokovať s USA o dvojstrannej obchodnej dohode. Takáto dohoda však bude pre Japonsko nevýhodnejšia než TPP, pretože v jej rámci bude musieť počítať s dovoznými clami zo strana USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy