Americký HDP v 4. kvartáli posilnil o 2,1 %

Federálne ministerstvo obchodu upravilo smerom nahor svoj skorší odhad, podľa ktorého sa mala americká ekonomika v poslednom kvartáli vlaňajška zväčšiť o 1,9 %.

Americká ekonomika v štvrtom kvartáli 2017 posilnila o 2,1 %. Vyplýva to z revidovaných nahor upravených údajov, ktoré zverejnilo vo štvrtok federálne ministerstvo obchodu. Podľa pôvodnej februárovej správy mal hrubý domáci produkt (HDP) najväčšej svetovej ekonomiky v poslednom kvartáli vlaňajška medziročne vzrásť iba o 1,9 %. K zlepšeniu štatistiky podľa ministerstva prispel silnejší spotrebiteľský dopyt, ktorý kompenzoval výraznejší než pôvodne uvádzaný negatívny príspevok zahraničného obchodu. 

Vlani sa americká ekonomika zväčšila o 1,6 %, čo bol najslabší rast za päť rokov. Americký prezident Donald Trump počas kampane sľúbil, že hospodársky rast zdvojnásobí na úroveň štyri percentá, čo veľká časť ekonómov považuje za ťažko dosiahnuteľné. Národné združenie podnikových ekonómov v USA tento týždeň uviedlo, že aj v prípade, ak Trumpova administratíva presadí sľubované zníženie daní a zvýši výdavky na infraštruktúru, ekonomika posilní v aktuálnom roku o 2,3 % a v roku 2018 o 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy