Rast španielskej ekonomiky môže prekročiť 2,5 %

Tempo rastu španielskej ekonomiky môže prekročiť 2,5 % v nasledujúcich dvoch až štyroch rokoch vďaka rýchlejšej tvorbe nových pracovných miest. Vyhlásil to dnes minister hospodárstva Luis de Guindos.
Podľa ministra aj miera nezamestnanosti môže už tento rok klesnúť viac, ako jeho rezort pôvodne očakával. A to až pod hranicu 17 % namiesto na 17,6 %, ako uvádza doterajšia vládna prognóza. De Guindos totiž odhaduje, že v Španielsku pribudne tento rok vyše 500.000 nových pracovných miest.
Vláda v Madride sa chystá zverejniť rozpočet pre rok 2017 v piatok 31. marca, keď zároveň aktualizuje oficiálnu makroekonomickú prognózu. De Guindos dnes v tejto súvislosti uviedol, že kabinet pravdepodobne ponechá odhad rastu štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny v tomto roku na pôvodnej úrovni 2,5 %, čo je podľa neho konzervatívny odhad.
Hrubý domáci produkt (HDP) Španielska sa v 3. a 4. štvrťroku 2016 zvýšil medzikvartálne zhodne o 0,7 % a za celý minulý rok vzrástol o 3,2 %. Španielska ekonomika dosahuje rast už tri roky po sebe.

Súvisiace články

Aktuálne správy