Predaj áut v Británii vo februári klesol

Predaj áut v Británii vo februári klesol. Dôvodom bol slabší dopyt, a to ako zo strany bežných spotrebiteľov, tak firiem. Oznámilo to dnes Združenie výrobcov a predajcov áut SMMT, ktoré však očakáva už tento mesiac oživenie predaja.
Podľa údajov SMMT sa počet novozaregistrovaných áut v Británii vo februári 2017 znížil o 0,3 % na 83.115 vozidiel. Súkromní klienti pritom vo februári kúpili 36.018 vozidiel, o 4,4 % menej ako v rovnakom mesiaci vlani. A počet áut zaregistrovaných na „klasické“ firmy sa znížil o 5,3 % na 1398 kusov. Ale nákup celého vozového parku, ktorý je typický napríklad pre požičovne áut, pritom vzrástol o 3,3 % na 45.699 kusov, uviedlo SMMT.
Za prvé dva mesiace tohto roka úrady v Británii zaregistrovali 257.679 nových áut, o 1,8 % viac ako vlani.
Február patrí medzi najslabšie mesiace roka z hľadiska predaja, skonštatoval šéf SMMT Mike Hawes, ktorý očakáva, že už v marci sa dopyt po nových vozidlách znova zvýši.
Analytici ale predpovedajú, že britský trh s autami, druhý najväčší v Európe, tento rok zaznamená pokles o približne 5 % po dvoch rokoch rekordného rastu. Dôvodom je oslabenie libry v súvislosti s nadchádzajúcim brexitom, ktoré spôsobilo zdraženie niektorých modelov. A tiež neistota spojená s podmienkami odchodu Británie z Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy