Nárast optimizmu na trhoch

Začiatok týždňa bol už pozitívnejší ako koniec toho minulého, keď akciové trhy v Európe a Amerike končili deň prevažne v zelenom. Španielska inflácia ostala na ročnej báze na úrovni 3%, aj keď analytici očakávali nárast až na 3.3 Index merajúci biznis sentiment v eurozóne vzrástol z 0.76 na 0.82, analytici očakávali nárast na 0.79. Sentiment v oblasti služieb v menovej únii vzrástol z 12.8 na 13.8 pri očakávaniach na úrovni 13.5. Ekonomický sentiment vzrástol z 107.9 na 108, v súlade s očakávaniami, pričom sentiment v oblasti priemyslu rástol z 0.8 na 1.3, čím prekonal očakávania na úrovni 1.2. V USA sme sa dozvedeli nárast objednávok tovarov dlhodobej spotreby, ktoré na mesačnej báze rástli o 1.8% po predošlom poklese o 0.8% a pri očakávaniach na úrovni 1.7%. Čakajúce predaje domov klesli na mesačnej báze o 2.8% po predošlom raste o 0.8% a pri očakávanom raste na rovnakej úrovni. Na ročnej báze došlo k rastu o 0.4% po predošlom poklese o 0.1% a pri očakávanom raste o 0.2%. Na komoditnom trhu ropa stagnovala, no zemný plyn stratil viac ako 3% svojej hodnoty ku koncu obchodného dňa.

Utorok v Európe spotrebiteľské výdavky vo Francúzsku medzimesačne narástli o 0,6% čím naplnili očakávania a vzrástli o 1,6% z predchádzajúceho mesiaca. Vo Francúzsku zostaneme aj s predbežným výsledkom HDP, ktoré medzi štvrťrokmi narástlo o 0,4% pričom predchádzajúci predbežný rast bol 0,2%. Švajčiarsky KOF ekonomický barometer narástol na 107,2 bodu. Prekonal očakávania 102,2 a dosial rast 5,2 bodu. Predbežné údaje sme druhý deň v týždni dostali aj z Talianska, konkrétne ohľadne indexu spotrebiteľských cien. Tie medzimesačne narástli o 0,3%. Predchádzajúca zmena bola 0,2%. Očakávania boli prekonané o 0,1%.Na americkom kontinente sme sa najprv dozvedeli index cien výrobných materiálov. Ten na mesačnej báze stúpol o 1,7% pri očakávaniach 1,3% a predchádzajúcom raste 6,5%. Neskôr k nám prišli predbežné dáta o HDP Spojených štátov. To narástlo o 1,9%, negatívne to prekonali očakávania, ktoré boli na 2,1%.

V Európe boli  zverejnené indexy nákupných manažérov, Nemecký index zo sektoru výroby vzrástol z 56.4 na 56.8, analytici očakávali nárast až na 57 bodov. Rovnaký ukazovateľ za Eurozónu vzrástol z 55.2 na 55.4, analytici očakávali nárast na 55.5. Rovnaký index vo Francúzsku klesol z 53.6 na 52.2, analytici očakávali pokles na 52.3. Nemecká nezamestnanosť naďalej stagnovala na 5.9%, čím splnila očakávania analytikov. Inflácia v najsilnejšej ekonomike Eurozóny stúpla z 1.9% na 2.2%, analytici očakávali nárast na 2.1%. Na mesačnej báze došlo k rastu z -0.6% na 0.6%, v súlade s očakávaniami. V USA klesoll index nákupných manažérov vo výrobe podľa spoločnosti Markit z 55 na 54.2, analytici očakávali pokles na 54.4. Rovnaký index od spoločnosti ISM vykázal rast z 56 na 57.7, analytici očakávali stagnáciu.

Štvrtok bol z pohľadu volatility chudobný a to aj napriek bohatému makroekonomickému kalendáru. Španielsky rast HDP naplnil očakávania a medziročne je na úrovni +3 %, čo je pokles rastu z predchádzajúcej hodnoty +3,2 %. Za Španielsko sa vyhlasovala aj zmena v počet nezamestnaných, ktorá klesá o 9,36 tisíc, pri predchádzajúcom raste o 57,26 tisíc. Švajčiarske maloobchodné tržby medziročne klesajú o 1,4 %, pri predpokladanom poklese o 2 %. V Európe sa vyhlasovala nezamestnanosť, ktorá naplnila očakávania a ostáva nezmenená na úrovni 9,6 %. V dlhodobom hľadisku je však vidieť klesajúci trend, čo je aj napriek pomalšiemu poklesu pozitívne. V zemi za veľkou mlákou sa taktiež vyhlasovala HDP, tentokrát za Kanadu, ktoré si medzimesačne pripisuje 0,3 %, čo je v súlade z predpokladom. Predchádzajúci rast však bol na úrovni 0,5 %. Medziročne rast HDP je na úrovni +2,6 %, pri predpokladanom raste o 2 %, negatívum je však spomalenie rastu z 3,8 %.

Európa bola na konci týždňa bohatšia na dáta ako vo východných krajinách. Nemecké maloobchodné tržby kleslo medzimesačne o -0,8% oproti očakávanému nárastu 0,2%. Piatok bol dňom indexov nákupných manažérov v službách. Najviac rástol v Španielsku, 57,7 bodu dosiahnutých oproti 55,1 očakávaných, druhé bolo Taliansko, 54,1 bodu dosiahnutých k 53,1 očakávaných. Francúzksko neprekonalo očakávania 56,7 bodu a vo februári prinieslo 56,4 bodu. Nemecko očakávania 54,4 bodu nedosiahlo, no nižšiu hodnotu rovnako nenaplnilo a tak je aktuálne hodnota v súlade s očakávaním. Veľká Británia tento údaj poskytla na menšej úrovni ako boli očakávania a tak máme aktuálne 53,3 bodu. PMI za služby v celej Eurozóne vyšlo na 55,5 bodu, očakávanie bolo 55,6 bodu. Amerika piatok tiež uverejnila index nákupných manažérov v službách a ten narástol z 56,5 bodu na57,6 bodu a tým prekonal očakávania 56,5 bodu. Týždeň ukončia hneď štyri prejavy členov Federálnej rady pre voľný obchod. Teda troch členov a samotnej šéfky Federálneho rezervného  systému USA. V New Yorku vystúpi Charles Evans, člen FOMC a prezident FEDu pre Chicago,s prejavom a panelovou diskusiou na Fóre pre monetárnu politiku v Spojených štátoch. Potom vystúpi Jerome Powell, guvernér Federálneho rezervného systému USA, s prejavom, ktorý nesie titul „Inovácie, technológie a platobný systém“. Neskôr vystúpi aj predsedkyňa FEDu Janet Yellenová, aby sa vyjadrila k výhľadu na ekonomiku USA. Nakoniec vystúpi ešte Stanley Fischer, ďalší guvernér FEDu, prejavom s názvom „Rozhodnutia Federálneho rezervného systému v oblasti monetárnej politiky“.

Z korporátnych akcií sme si za uplynulý týždeň v indexe DAX zvolili spoločnosť Commerzbank, ktorá je známym poskytovateľom bankových služieb. Jej akcie minulý týždeň naberajú znovu na hodnote a mierne vysielajú signál k zmene trendu. Vo francúzskom indexe CAC nás zaujali akcie spoločnosti Societe Generale, ktorá rovnako ako spoločnosť Commerzbank tento týždeň začala otáčať svoj trend. Spoločnosť sa zaoberá rovnako poskytovaním bankových služieb.

Tento týždeň zaujmú najmä výsledky stavu zásob ropy, indexu spotrebiteľských cien v Číne a najmä zmena

Zamestnanosti mimo poľnohospodárstva v Amerike. V Európe sa tento týždeň bude tlačová správa Európskej centrálnej banky. V strede týždňa sa vo Veľkej Británii bude konať aj dražba 10 ročných dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy