Americký spracovateľský priemysel posilnil

Produkcia spracovateľského priemyslu v USA v januári vzrástla o 0,2 percenta. Išlo o jej zvýšenie už druhý mesiac po sebe.

WASHINGTON 15. februára (SITA, AP) – Produkcia amerického spracovateľského priemyslu v januári posilnila. Firmy minulý mesiac zvýšili výrobu ocele, strojov a elektroniky, pričom sa zdá, že spracovateľský priemysel krajiny ožíva po dvoch rokoch stagnácie. Americký Federálny rezervný systém (Fed) v stredu informoval, že produkcia spracovateľského priemyslu v januári vzrástla o 0,2 percenta. Išlo o jej zvýšenie už druhý mesiac po sebe. 

Americký spracovateľský priemysel profituje z toho, že firmy zvýšili výdavky na stroje a iné vybavenie. Napríklad firmy ťažiace ropu a plyn budujú nové vrtné súpravy, keďže ceny energií sa stabilizovali po prudkom poklese, ktorý nastal pred dvomi rokmi. Americký Inštitút riadenia zásob (ISM) tento mesiac informoval, že index aktivity v sektore spracovateľského priemyslu, ktorý zostavuje, v januári stúpol na 56 bodov z decembrovej úrovne 54,5 bodu. Dostal sa tak najvyššie od novembra 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy