Čínsky export sa v januári zotavil

Podľa údajov colnej správy objem čínskych vývozov medziročne posilnil o 7,9 % na 18,3 mld. USD

PEKING 10. februára (SITA, AP) – Čínsky export sa v januári po niekoľkých mesiacoch poklesu zotavil. Podľa údajov, ktoré zverejnila v piatok štátna colná správa, objem vývozov medziročne posilnil o 7,9 % na 18,3 mld. USD. V decembri čínsky export klesol o 6,1 %. Pozitívnym signálom pre druhú najväčšiu svetovú ekonomiku sú aj dovozy, ktoré sa v januári zvýšili o 16,7 % na 13,1 mld. USD, keď v poslednom mesiaci vlaňajška posilnili o 3,1 %.

Politicky citlivý prebytok v obchode s USA klesol o 1 % na 21,4 mld. USD. S Európskou úniu, ktorá je pre Čínu najväčším obchodným partnerom, sa prebytok znížil o 2 % na 14,1 mld. USD.

Čínska ekonomika čelí oslabenému globálnemu dopytu, čo spôsobuje stratu pracovných miest v exportných odvetviach. S výnimkou novembra, kedy posilnil o 0,1 %, čínsky export v posledných šiestich mesiacoch klesal. Za celý uplynulý rok sa objem čínskych vývozov prepadol o 7,7 %. Čínska ekonomika za celý minulý rok posilnila o 6,7 %. Rástla tak najpomalším tempom od roku 1990, kedy sa zväčšila o 3,9 %. V roku 2015 hrubý domáci produkt (HDP) krajiny vzrástol o 6,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy