Zisk Société Générale vo 4. kvartáli klesol

Francúzska banka Société Générale zaznamenala vo 4. kvartáli 2016 pokles čistého zisku. Dôvodom boli vyššie dane a predaj chorvátskej dcérskej banky.
Čistý zisk tretej najväčšej banky vo Francúzsku za tri mesiace do konca decembra 2016 klesol o 41 % na 390 miliónov eur zo 656 miliónov eur v rovnakom období predchádzajúceho roka.
V tomto výsledku je však zahrnutá strata vo výške 235 miliónov eur spojená s predajom chorvátskej dcéry OTP Bank finančnému ústavu Splitska Banka. A tiež úhrada odložených daní vo výške 286 miliónov eur.
Tržby Société Générale pritom vo 4. kvartáli vzrástli o 1 % na 6,13 miliardy eur.
Prevádzkový zisk francúzskej banky sa vlani v poslednom štvrťroku viac ako zdvojnásobil na 1,25 miliardy eur z 547 miliónov eur vo 4. kvartáli 2015.
Zisk divízie globálneho bankovníctva a investičných riešení, ktorá zahŕňa aj obchodovanie a privátne bankovníctvo, v období október-december vyskočil o 51 % na 432 miliónov eur z 286 miliónov eur rok predtým.
Zisk domácej, francúzskej spotrebiteľskej divízie Société Générale vo 4. štvrťroku stúpol o 25 % na 402 miliónov eur, napriek nízkym úrokom.
A zisk zahraničnej retailovej divízie a divízie finančných služieb vzrástol medziročne o 50 % na 438 miliónov eur, vďaka dcérskym bankám v strednej a východnej Európe.
V Rusku, kde Société Générale vlastní jednu z najväčších bánk – Rosbank, sa táto vo 4. kvartáli dostala z červených čísiel a dosiahla zisk 32 miliónov eur, zatiaľ čo rok predtým vykázala stratu 18 miliónov eur. Ruská ekonomika sa už totiž začala zotavovať z recesie po páde cien ropy.
Ukazovateľ kapitálovej primeranosti Société Générale core tier 1 ratio sa do konca decembra zvýšil na 11,5 % z 11,4 % na konci septembra.
V tomto kvartáli však banka musela odložiť bokom ďalších 150 miliónov eur na právne spory, takže celková suma vyčlenená na ich urovnanie už dosiahla 2 miliardy eur. Americké rady vyšetrujú Société Générale za údajné porušenie sankcií.
Predstavenstvo banky navrhlo vyplatiť za minulý rok dividendy vo výške 2,2 eura na akciu, čo je viac ako 2 eurá/akcia za rok 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy